18.30 - Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL. Florin Cîțu a obținut 2.878 de voturi, 60,2% din numărul voturilor valabile. Ludovic Orban a obținut 1.898 de voturi, 39,7%. 72 de voturi au fost anulate.
18.20 - Potrivit surselor Antena 3, au fost numărate până acum 45% dintre voturi. Cîțu are 60,3% din voturi, Orban 39,7%.
16.40 - Procesul de votare la Congresul PNL s-a încheiat, după aproape două ore și jumătate.
16.10 - Un delegat de 71 de ani a fost scos pe targă din sală după ce a căzut de pe scenă, potrivit surselor Antena 3. Acesta a suferit o fractură la braț.
16.00 - Scandal la Congresul PNL. Liberalii s-au călcat în picioare să voteze - regulile COVID, încălcate flagrant
Liberalii au format cozi uriașe la cabinele de vot fără să mai țină seama de nicio regulă elementară a pandemiei.
În sectorul în care votează delegații de la Cluj, dar și cei de la Alba - și mai sunt și alte filiale în acest sector - oamenii se calcă în picioare, nu țin cont de nicio distanțare, sunt foarte înghesuiți, vor să voteze cât mai repede posibil.
Puțin mai devreme, unul dintre colegii liberalilor făcea apel la liniște și îi ruga să voteze în cabina de vot și nu în afara ei. De ce asta? Pentru că sunt imagini surprinse de noi cu delegați care nu au mai avut răbdare să intre în cabina de vot, au votat imediat lângă urnă după ce au primit buletinul de vot.
Votul delegaţilor Partidului Național Liberal este secret. Dacă niciuna dintre moţiunile celor doi candidaţi la şefia PNL nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se realizează un al doilea tur de scrutin, conform Statutului partidului.
Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate este declarat Preşedinte al PNL. Cei 35 de membri ai grupului de promovare devin membri ai Consiliului Naţional.
De la moţiunile care nu au obţinut majoritatea voturilor, dar au obţinut cel puţin 10% din voturile valabil exprimate la primul tur de scrutin, liderul şi un număr proporţional de susţinători dintre membrii grupului de promovare, dar nu mai puţin de 5, desemnaţi de către liderul moţiunii, vor deveni membri ai CN.
14.55 - Delegații la congresul PNL au început să voteze pe unul dintre cei din candidaţi la şefia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîțu.
Procesul de vot durează aproximativ trei ore.
În sală sunt aproape 5.000 de oameni, mai exact 4.874 delegați. Surse politice spun că premierul ar urma să câştige şefia PNL la o diferenţă de circa 800 de voturi.
[GAL layout="3"]Surse: Cîţu câştigă şefia PNL la o diferenţă de 800 de voturi de Orban
De cealaltă parte, cei din tabăra lui Ludovic Orban susţin că actualul şef al liberalilor ar câştiga, la o diferenţă de circa 200 de voturi de Cîţu.
Florin Cîțu le-a cerut delegaților de la congresul PNL să îl voteze, pentru că își face bine treaba. El a spus că a început spălând vase în SUA și a ajuns în conducerea unor bănci naționale.
"Mă voi bate pentru PNL așa cum nu au știut, nu au vrut sau nu au putut alții să o facă", a spus Cîțu.
"Fraților, ce facem cu guvernarea?", s-a adresat Ludovic Orban colegilor săi, la Congresul PNL.
El spune că niciodată nu a existat o cotă de neîncredere atât de mare pentru un premier sau un Guvern, așa cum este Guvernul Cîțu. Orban promite că are soluții la criza politică.
13.42 - Rareș Bogdan, discurs furibund la Congresul PNL: Florin Cîțu va fi președintele acestui partid
12.00 - Preşedintele Klaus Iohannis a părăsit sala şi a plecat de la congresul PNL.
La plecare, ca şi la sosire, şeful statului a fost însoţit de cei doi contracandidaţi, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.
Preşedintele nu a dorit să răspundă la întrebările presei.
11.45 - Preşedintele PNL, Kelemen Hunor: "Politica e despre cetăţeni, nu despre noi, politicienii".
"Nu putem lăsa impresia că ne folosim tot timpul pentru a ne certa, trebuie să refacem coaliţia de săptămâna viitoare" - este îndemul pe care l-a lansat preşedintele UDMR la congresul liberalilor.
Mai mult, Hunor susţine că trebuie găsite soluţii cât mai repede la problemele românilor cum ar fi preţurile românilor, sprijinul pentru părinţi şi copii, dar şi campania de vaccinare.
La congresul PNL, preşedintele Klaus Iohannis a fost încadrat, în sală, de cei doi contracandidaţi, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.
11.05 - Bătălia pentru şefia PNL a început oficial la această oră. Se intonează imnul naţional.
Congresul PNL a început cu scandal şi cu oferte politice de ultima oră. Mai mulţi delegaţi au smuls perdeluţele de la cabinele de vot, în urmă cu puţin timp.
Circul a început de dimineaţă: sunt proteste cu manele, crose de golf, plăcuţe cu scumpiri, iar un ciolan de doi metri tronează la intrarea principală de la Romexpo.
Astăzi este ziua în care se decide cine va fi preşedinte PNL, dar şi premierul României, dupa aproape patru luni de campanie murdară, în care Ludovic Orban şi Florin Cîţu s-au atacat şi s-au jignit.
Ludovic Orban a ajuns primul, s-a pozat cu oamenii, a stat la coadă la mici. Florin Cîţu a venit după o oră, pus pe glume.
11.00 - Președintele Klaus Iohannis a ajuns, sâmbătă, la congresul PNL.
Șeful statului a fost întâmpinat de cei doi candidați, Ludovic Orban și de Florin Cîțu. Iohannis îl susține pe Florin Cîțu în cursa pentru șefia partidului.
El va susţine primul discurs la congresul PNL.
10.50 - Congres PNL septembrie 2021. Protest al comunității Declic, cu un ciolan de doi metri
10.40 - La congresul liberalilor, a ajuns şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Dan Barna nu vine la Congresul PNL, iar Dacian Cioloş nu a primit invitaţie.
10.30 - S-au încins grătarele la Romexpo. Liberalii și-au făcut poftă de vot cu mici și pastramă
10.15 - Premierul Florin Cîţu a ajuns la congresul PNL
"Cât despre proteste, e normal ca opoziţia să se manifeste.
Criza a fost provocată de cei care au plecat de la guvernare.
Atacurile nu au fost reciproce, eu am avut o campanie optimistă, cu mesaje pozitive pentru români şi aşa o să fie", a spus, sâmbătă, la congresul PNL, Florin Cîţu.
„După ziua de azi, PNL va fi mai putenic, mai unit și se va pregăti în fiecare zi pentru a câștiga alegeile din 2024”, a spus, la sosirea la Romexpo, premierul Florin Cîțu.
Întrebat despre protestele care au loc în zonă, acesta a spus: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în opoziție, asta face opoziția, va protesta îmtotdeauna. Nu am văzut cine sunt protestatarii, dar noi susținem dreptul la opinie”.
Premierul a spus că organizarea congresului va fi impecabilă, „cu aceleași reguli și condiții în care a fost organizat congresul din 2017, niciun fel de diferență, totul va fi tansparent”.
10.10 - Primarul Clujului, Emil Boc, prezent la congresul PNL, spune că preşedintele "Klaus Iohannis poate participa la orice congres, nu e nimic ieşit din comun".
09.48 - Congres PNL septembrie 2021. Lider PNL, în ziua cea mare: "Este un congres ratat"
"Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asigurat secretul votului", a spus Orban.
[GAL layout="2"]Întrebat despre posibile fraude, Oban a spus: "Încrederea mea este că nu vor fi încercări. Practic, aici ca președinte al partidului n-am putut să intervin.
Avem o comisie de organizare a congresului și, de asemenea, avem o comisie de numărare și validare a votului care este formată cu repezentare paritară și care va fi condusă de președintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asiguat secretul votului".
Acesta a mai spus că președintele Klaus Iohannis este binevenit la conges și că acesta nu este primul eveniment al PNL la care șeful statului participă.
09.10 - Congres PNL septembrie 2021. Klaus Iohannis va participa la Congresul liberalilor
Autocarele cu delegaţii PNL au început să vină la Romexpo. Congresul va începe curând.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat şi el prezenţa la Congresul PNL.
În acest moment, favorit la şefia PNL este premierul Florin Cîţu.
08.00 - Astăzi este ziua cea mare în PNL. În jurul orei 11, va începe congresul în care Ludovic Orban şi Florin Cîţu îşi dispută şefia partidului.
Este un Congres pregătit îndeaproape şi pentru care scena a fost comandată special. Construcţia este asemănătoare cu cea folosită pentru marile concerte care s-au ţinut în Capitală.
Congresul se va desfăşura în complexul expoziţional Romexpo, acolo unde comercianţii s-au pregătit deja cu mici. La o singură terasă din apropiere s-a comandat o tonă de mici pentru cei 5000 de delegaţi care vor veni din întreaga ţară.
Potrivit statutului, președintele PNL va fi decis de votul a 5.000 de delegați care vor vota la congresul din 25 septembrie care se va desfășura la Bucureşti, pe parcursul unei singure zile.
Toate cele 48 de organizații ale PNL vor fi reprezentate de un număr de delegați la eveniment, număr care a fost stabilit statutar în funcție de mărimea filialei și de rezultatele obținute la ultimele alegeri.
O mare parte dintre liderii de organizații și-au anunțat public susținerea pentru cei doi competitori Ludovic Orban și Florin Cîțu.
La un calcul simplu al numărului de delegați și pe baza anunțurilor oficiale, Florin Cîțu pare a a avea cele mai mari șanse de a obține funcția de președinte al PNL.
Conform calculelor pe hârtie, în tabăra actualului președinte PNL au rămas puține organizații cu număr mare de delegați. Astfel la capitolul fideli se înscriu: Argeș (103 delegați), Brașov (128 delegați), Caraș Severin (113 delegați), Dâmbovița (111 delegați), Vrancea (121 delegați), Vâlcea (106 delegați), Brăila (67 delegați), Bistrița (98 delegați), Sector 3 (73 delegați), Sector 5 ( 57 delegați), Tulcea (82 delegați), Diaspora (78 delegați), Harghita (19 delegați) și Covasna (22 delegați).
Cum arată harta puterii în PNL pe hârtie:
1. Alba - 146 delegați - Florin Cîțu
2. Arad - 128 delegați - Florin Cîțu
3. Arges - 103 delegați - Ludovic Orban
4. Bacău - 105 delegați - Florin Cîțu
5. Bihor - 191 delegați - INDECISĂ
6. Bistrița Năsăud - 98 delegați - Ludovic Orban
7. Botoșani - 89 delegați - Florin Cîțu
8. Brașov - 128 delegați - Ludovic Orban
9. Brăila - 67 delegați - Ludovic Orban
10. Buzău - 67 delegați - Florin Cîțu
11. Caraș Severin - 113 delegați - Ludovic Orban
12. Călărași - 97 delegați - Ludovic Orban
13. Cluj - 180 delegați - Florin Cîțu
14. Constanța - 144 delegați - INDECISĂ
15. Covasna -22 delegați - Ludovic Orban
16. Dîmbovița 111 delegați - Ludovic Orban
17. Dolj 132 delegați - Florin Cîțu
18. Galați - 101 delegați - Florin Cîțu
19. Giurgiu 145 delegați - INDECISĂ
20. Gorj - 91 delegați - Florin Cîțu
21. Harghita 19 delegați - Ludovic Orban
22. Hunedoara - 83 delegați - Florin Cîțu
23. Ialomița 68 delegați - Florin Cîțu
24. Iași 147 delegați - Florin Cîțu
25. Ilfov 138 delegați - Florin Cîțu
26. Maramureș - 108 delegați - Florin Cîțu
27. Mehedinți 113 delegați - Florin Cîțu
28. Mureș - 79 delegați - Florin Cîțu
29. Neamț - 105 delegați - Florin Cîțu
30. Olt - 94 delegați - Florin Cîțu
31. Prahova 170 delegați - Florin Cîțu
32. Satu Mare 75 delegați - Florin Cîțu
33. Sălaj - 84 delegați - Florin Cîțu
34. Sibiu 154 delegați - Florin Cîțu
35. Suceava 142 delegați - Florin Cîțu
36. Teleorman 141 delegați - Florin Cîțu
37. Timiș 133 delegați - Florin Cîțu
38. Tulcea 82 delegați - Ludovic Orban
39 .Vaslui 90 delegați - Florin Cîțu
40. Vâlcea 106 delegați - Ludovic Orban
41. Vrancea 121 delegași - Ludovic Orban
Sector 1 - 71 delegați - INDECISĂ
sector 2 - 68 delegați - Florin Cîțu
sector 3 -73 delegați - Ludovic Orban
sector 4 - 61 delegați - Florin Cîțu
sector 5 -57 delegați - Ludovic Orban
sector 6 - 74 delegați - Florin Cîțu
Diaspora - 78 delegați - Ludovic Orban.
Acuzaţii de trădare şi şantaj au curs din ambele tabere, PNL s-a împărţit în două, Iohannis a anunţat că îl susţine pe Cîţu, iar Orban a fost lăsat singur de tot mai mulţi lideri din ţară. Toate acestea, pentru o miză cu valoare de patru ani: şefia PNL.
După patru luni de campanie, situaţia în PNL se tranşează astăzi. Este ultima rundă a bătăliei între Florin Cîţu şi Ludovic Orban.
Congresul PNL septembrie 2021, ultima rundă a bătăliei între Florin Cîţu şi Ludovic Orban
Dar cum s-a ajuns până aici? Lupta pentru şefia PNL a fost de la început una inegală. Florin Cîţu a plecat în cursă susţinut, chiar dinainte de a-şi lansa candidatura, de preşedintele Klaus Iohannis. Al doilea atu al lui Florin Cîţu este funcţia de şef al guvernului, din care controlează robinetul cu bani pentru primari.
Orice a încercat Ludovic Orban pentru a-şi păstra susţinerea a cât mai multe filiale, nu a reuşit. Aşa a ajuns ca doar cu câteva zile înainte de congresul la care va fi ales preşedintele PNL, Ludovic Orban să se bazeze pe sprijinul sigur a doar 16 organizaţii, dintre care sunt trei sunt sectoare în Bucureşti.
Florin Cîţu a evitat mult să intre în cursa pentru şefia PNL împotriva preşedintelui în funcţie. S-a temut de vechimea sa în partid, de faptul că are avantajul de a cunoaşte fibra PNL şi pe membrii săi.
Când a fost susţinut pentru funcţia de premier a promis că se va mulţumi cu această funcţie şi nu va râvni şi la cea de preşedinte PNL. Insistenţele unor lideri cu greutate din PNL l-au determinat însă să-şi încalce cuvântul dat şi l-au convins să candideze pentru cea mai înaltă funcţie în partid. A contat ce au spus şi lideri cu greutate din partid, dar mult mai important, spun aceştia, a contat susţinerea lui Klaus Iohannis.
De la lansare, "echipa câştigătoare", aşa cum se autointitulează echipa Cîţu, s-a tot mărit
De la momentul lansării, echipa câştigătoare, aşa cum se autointitulează echipa Cîţu, s-a lărgit din ce în ce mai mult. Unii din convingere, alţii constrânşi prin diverse metode.
Pe 30 mai, la Modrogan, a fost momentul şi locul ales pentru lansarea oficială a lui Florin Cîţu în cursa pentru şefia PNL. Au fost acolo 40 de lideri judeţeni, mai mulţi miniştri şi primari. În prima linie se afla nucleul dur format din Emil Boc, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan şi Alina Gorghiu. Spatele era asigurat de amiralul Vergil Chiţac şi de ministrul Apărării, Bogdan Ciucă.
Prezenţa lui Bogdan Ciucă era o garanţie că Florin Cîţu avea binecuvântarea lui Klaus Iohannis. Fără ea, oamenii apropiaţi din PNL spun că nu şi-ar fi asumat niciodată o candidatură la funcţia de preşedinte PNL.
"Vă spun că voi câştiga. Nu există altă variantă şi vă invit şi pe voi, colegi liberali, să faceţi parte din echipa câştigătoare", spunea Cîţu atunci.
Prima poză a fost numeroasă, dar departe de a fi una câştigătoare. La acel moment, 18 organizații îşi exprimaseră deja public susținerea pentru Ludovic Orban. De atunci însă, Emil Boc şi Gheorghe Flutur, doi lideri cu credibilitate în partid, au stat tot timpul unul în dreapta şi celălalt în stânga lui Cîţu.
Pe 18 iulie, pe scena de la Cluj, Cîţu avea alături de el peste 30 de lideri de filială. Singurul pericol rămas era gruparea indecişilor care discutau despre posibilitatea unui al treilea candidat în persoana lui Dan Motreanu.
Acest nucleu a fost spart odată cu apariţia stenogramelor în care Iulian Dumitrescu şi Bogdan Huţucă, liderii judeţeni de la Prahova şi Constanta, ar fi încercat să intervină pe lângă ministrul Transporturilor pentru a menţine doi apropiaţi în funcţii.
La finalul lunii, Florin Cîţu îi ura lui Iulian Dumitrescu "Bine ai venit, în echipa câştigătoare!". Iulian Dumitrescu este văzut în PNL drept un apropiat al lui Klaus Iohannis. Apariţia numelui său în interceptările de la DNA au fost interpretată de mulţi în partid drept un semnal. Ulterior, rând pe rând, mai mulţi preşedinţi de organizaţii au anunţat trecerea în echipa Cîţu.
Programul "Anghel Saligny", motivul de la care s-a rupt coaliţia de guvernare
Cele 50 de miliarde de lei care vor ajunge către primării prin programul Anghel Saligny au contribuit la decizia altor lideri judeţeni de a alege echipa Cîţu. A fost şi motivul de la care s-a rupt, recent, coaliţia de guvernare.
De cealaltă parte, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a rămas aproape izolat, singur, în interiorul partidului. Oricât de mare este PNL, pe Ludovic Orban au început să îl părăsească, rând pe rând, chiar şi liderii de organizaţii cei mai apropiaţi.
Şi nu doar şefi de organizaţii, ci şi dintre cei pe care Ludovic Orban i-a făcut miniştri sau i-a pus în funcţii. Printre numele cele mai răsunătoare ale celor care l-au abandonat pe Orban se numără primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, ajuns acum chiar consilier personal al premierului Florin Cîţu. Tot printre cei care au tradat tabară Orban se numără şi fostul ministru al Învăţământului, Monica Anisie.
De cealaltă parte, Florin Cîţu, cu sprijinul declarat al preşedintelui Klaus Iohannis, şi-a asigurat susţinerea filialelor dând de înţeles că banii sunt la el.
Aproape duşmani, aşa au încheiat Ludovic Orban şi Florin Cîţu campania pentru şefia PNL, o campanie de aproape patru luni în care au curs atacuri, jigniri şi dezvăluiri.