Ultima confruntare pentru București. Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicușor Dan și Daniel Barbu, la Sinteza Zilei
Gabriela Firea, Nicușor Dan, Cătălin Predoiu și Daniel Barbu sunt invitații lui Mihai Gâdea la ”Sinteza Zilei”, într-o ultimă dezbatere înainte de votul de duminică.
Prima parte a ediției speciale este realizată în prezența candidatului USB pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan.
Nicușor Dan a explicat că a pornit cu un plus în această campanie, acumulând deja popularitate din campania precedentă.
“Campania de anul acesta, profitând de notorietatea câștigată în campania precedentă, a fost o campanie în care am pornit cu șanse și probabil lucrul cel mai important este așteptarea tuturor oamenilor care au văzut cât de dezastruos a fost condus Bucureștiul.”
Întrebat dacă ia în considerare unificarea eforturilor pentru o luptă mai puternică împotriva candidatului PSD, Gabriela Firea, Nicușor Dan a explicat că nu poate face o alianță cu PNL, în condițiile în care publicul pe care îl vizează s-a săturat de partidele politice cunoscute.
“Acum aproape 2 săptămâni, domnul Predoiu a lansat această invitație. Ar fi fost o alianță între noi și PNL. Nu ar fi fost o soluție, pentru că există în București o clasă uriașă de oameni care s-a săturat de PSD și de PNL. Mulți dintre acești oameni se îndreaptă spre noi. A face o alianță cu PNL ar fi fost o trădare pentru acest electorat.”
Nicușor Dan a adăugat că această competiție încă nu s-a încheiat, chiar dacă Gabriela Firea este creditată cu cele mai mari șanse.
“Eu cred că lucrurile nu sunt jucate, așa cum nu erau jucate nici când a candidat domnul Ponta. Vrem să facem politică pe termen lung, vrem să facem altfel de politică. Și nu vrem să îi dezamăgim pe acei oameni cu care fiecare dintre noi s-a întâlnit pe stradă. Este un gest asumat. Nu vom merge la braț cu PNL-ul.”
“Nu trebuie să scăpăm din vedere imaginea de ansamblu. Vorbim despre o societate condusă de o clasă politică profund coruptă. În această situație, există o puternică presiune din partea societății, pentru un altfel de politică. Eu sunt convins că foarte mulți oameni se uită la USB. Avem o mare responsabilitate de a schimba modul de a face politică. Și USB nu poate să înceapă cu un blat.”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru alegătorii din Capitală:
“Sunt convins că cei care ne privesc au văzut dezbateri în această campanie. Și au văzut candidați cu proiecte, foarte multe hârtii. Avem vreo garanție că aceste promisiuni, făcute și în 2004, 2008, 2012, 2015, că vor fi făcute de partidele care au avut posibilitatea să le facă în acest interval? Răspunsul meu este nu. Și niciunul dintre noi nu ar fi vrut să fie aici, astăzi. Dar această clasă politică ne-a făcut să intrăm în acest joc. Eu și mulți dintre colegii mei avem o lungă bătălie în care ne-am luptat pentru București, mii de oameni care au venit spre noi pentru ajutor și pentru că au apărut mulți candidați în campanie, avem expertiză. Acești oameni care sunt aici astăzi sunt oameni cu expertiză. Sunt capabili, așa cum au dovedit în privat, sunt capabili să reformeze administrația publică. În plus, îi invit pe oamenii care vor vota duminică să se uite la cum arată membrii USB, să vadă că sunt oameni ca ei și să facă o comparație cu ceilalți candidați”.
În fine, Nicușor Dan a răspuns la întrebările jurnaliștilor Oana Stancu și Răzvan Dumitrescu. Iată care au fost întrebările jurnaliștilor și răspunsurile lui Nicușor Dan:
Candidatul USB pentru Sectorul 1, Clotilde Armand, a explicat ce ar face, dacă ar fi aleasă ca edil.
“Soțul meu este român, lucrez în România, locuiesc aici de 20 de ani, chiar dacă am rămas cu un accent. Dacă vrem o capitală europeană, mi se pare firesc, Paris este un model bun, am trăit și în Germania și în Statele Unite. Standardul meu este cel pe care îl vor și bucureștenii. În primul rând, am făcut parte din echipa de directori francezi care a preluat Distrigaz Sud, am ajutat multe firme să vină în România. Și în Distrigaz era o mafie. Am gestionat un buget de un miliard de euro și 1.700 de oameni, când lucram la Airbus. Aici suntem puțin în Evul Mediu, nicio transparență, nicio dezbatere publică. Nu este în regulă. Eu îl cunosc pe Nicușor Dan de 20 de ani. El era prieten cu soțul cumnatul meu, o lume de matematicieni.”
“Eu câștig de 5, 6, 7 ori mai mult decât aș câștiga ca primar. Am 20 de ani de căsătorie, soțul meu era atunci student la MIT. Și el mi-a spus că se întoarce în România. Când a ajuns aici, avea un salariu de 50 de dolari pe lună, deși avea oferte de sute de mii de dolari din SUA. Ar fi o onoare pentru mine as fiu aleasă primăriță a Sectorului 1. Va fi dificil, dar nu imposibil. Am o armă redutabilă, societatea civilă. Este o armă care nu a fost folosită de ceilalți primari”, a explicat Clotilde Armand.