Dacă ți-ai făcut timp în tinerețe pentru a învăța o altă limbă sau a cânta la un instrument, ți-ai antrenat fără să îți dai seama și creierul să fie mai eficient, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Baycrest, Canada, au descoperit că muzicienii și oamenii bilingvi folosesc mai puține resurse ale creierului atunci când completează o sarcină mentală decât persoanele care vorbesc doar o singură limbă sau nu au pregătire muzicală și folosesc o altă parte a creierului.
„Aceste constatări arată că muzicienii și bilingvii necesită mai puțin efort pentru a îndeplini aceleași sarcini, ceea ce ar putea de asemenea să îi protejeze împotriva declinului abilităților cognitive și a demenței. Rezultatele noastre au demonstrat și că experiențele unei persoane, indiferent dacă învață cum să cânte la un instrument muzical sau o altă limbă, pot modela felul în care funcționează creierul și ce părți sunt folosite”, a declarat profesorul Claude Alain, unul dintre autorii studiului.
Muzicienii și persoanele bilingve s-au dovedit de mult a avea o memorie mai bună, abilitatea de a memora mai bine detalii precum numere de telefon, liste sau calcule mentale, însă până acum oamenii de știință nu au reușit să identifice de ce se întâmplă acest lucru.
De asemenea studiul a arătat că oamenii care vorbesc mai mult de o limbă procesează informația primită prin toate limbiile, ceea ce înseamnă că creierul acestora a activat mai multe regiuni decât cei ce vorbesc doar o limbă.
Sursă: The Independent