Antena 3 CNN Externe Făcând aluzie la conflictul cu Rusia, președintele Ucrainei a comparat națiunea sa cu poporul evreu

Făcând aluzie la conflictul cu Rusia, președintele Ucrainei a comparat națiunea sa cu poporul evreu

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 10:47 18 Dec 2021 Modificat la 10:47 18 Dec 2021

„Știm cum este să nu ai un stat propriu. Știm ce înseamnă să apărăm propriul stat și pământul cu armele în mână, cu prețul vieții noastre”, a declarat președintele Volodymyr Zelensky, care este evreu, în timpul unui discurs de miercuri.

Zelensky, actor și comedian care a fost ales președinte în 2019 datorită multor moderați care sperau că va detensiona conflictul cu Rusia, a făcut aceste comentarii în timpul celui de-al treilea Forum evreiesc anual de la Kiev, care este organizat de Confederația Evreiască din Ucraina.

„Atât ucrainenii, cât și evreii prețuiesc libertatea și lucrează în mod egal pentru ca viitorul statelor noastre să devină pe placul nostru, și nu viitorul pe care și-l doresc alții pentru noi. Israelul este adesea un exemplu pentru Ucraina”, a spus Zelensky, care nu a menționat în mod explicit Rusia în discursul său de la eveniment, care a avut loc online din cauza pandemiei de COVID-19.

Tema conferinței din acest an a fost aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Israel.

În plus, ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevgen Korniychuk, a declarat pentru Times of Israel că Ucraina ar putea recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului - un obiectiv pe care Israelul l-a promovat intens în ultimii ani - în așteptarea unor condiții legate de securitate. Korniychuk nu a specificat aceste condiții și nu a răspuns la întrebările pe această temă din partea Agenției Telegrafice Evreiești.

Haaretz l-a citat pe ambasador spunând: „Niciun ministru de externe sau ambasador nu poate numi Ierusalimul altceva decât capitala Israelului”. Cu toate acestea, este puțin clar dacă anunțul lui Korniychuk să constituie o recunoaștere oficială de către Ucraina a Ierusalimului.

Anul trecut, Zelensky a spus că Ucraina are în vedere deschiderea unui birou comercial la Ierusalim, care nu a fost încă deschis. El a mai spus că mutarea ambasadei la Ierusalim „nu este în prezent pe ordinea de zi”.

Colaborarea în materie de securitate dintre Israel și Ucraina este o problemă sensibilă pentru statul evreu, deoarece Israelul are interese de securitate în menținerea unei relații constructive cu Rusia, care este cea mai importantă putere militară de pe teren din Siria. Israelul, care are și legături strânse cu Ucraina, a încercat să rămână neutru în disputa din Europa de Est.

Rusia a adunat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul graniței sale cu Ucraina, potrivit agențiilor de informații occidentale, stârnind îngrijorări privind reluarea luptei acolo.

Ucraina și Rusia au o dispută la graniță încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, zonă recunoscută internațional ca aparținând Ucrainei. Rusia facilitează, de asemenea, secesiunea de facto a două enclave de-a lungul graniței ruso-ucrainene, care sunt deținute de rebelii pro-ruși.

Conflictul a început odată cu răsturnarea guvernului fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, etichetat de criticii săi drept un corupt rus. Rusia a reacționat la revoluție, care a intensificat sentimentul naționalist și anti-rus în Ucraina, invadând Crimeea și facilitând secesiunea celor două regiuni separatiste.

Președintele rus Vladimir Putin, care a justificat invazia rusă ca o acțiune menită să protejeze minoritățile, inclusiv evreii, de „fasciștii” ucraineni, a făcut recent referire la Israel în contextul conflictului țării sale cu Ucraina. Putin a sugerat în timpul unui interviu televizat la începutul acestui an că ucrainenii și rușii sunt în esență același popor și ar trebui să se unească așa cum au făcut evreii în Israel.

Președintele israelian Isaac Herzog a participat și el la forumul de la Kiev, concentrându-și discursul pe necesitatea luptei împotriva antisemitismului, informează The Jerusalem Post.

„Nu putem fi liniștiți când vine vorba de amenințări cu violență sau de atacuri pline de ură împotriva surorilor și fraților noștri sau împotriva oricărei ființe umane”, a spus Herzog. „Trebuie să reiterăm că aceasta nu este doar o problemă evreiască. Dacă se lasă să se deterioreze, antisemitismul se ascunde în cele din urmă în alte forme de intoleranță și ură. Ne otrăvește societatea și ne dăunează tuturor.”

Revenirea sentimentului naționalist în Ucraina a tensionat relațiile Israelului cu acea țară, mai ales când vine vorba de venerarea de către statul ucrainean a oamenilor care au luptat alături de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Văzuți pe scară largă ca patrioți care luptă împotriva dominației ruse, indivizi precum Stepan Bandera și Roman Șuhevici sunt celebrați în Ucraina cu statui și nume de străzi, fără nicio mențiune despre complicitarea trupelor lor la Holocaust și alte atrocități.

Fostul ambasador al Israelului în Ucraina, Joel Lion, a adresat critici intense oficialilor ucraineni cu privire la această problemă, spunând în mod repetat și public că acțiunile lor asupra colaboratorilor naziști sunt „șocante și imorale”.

Anul trecut, Ministerul de Externe ucrainean a răspuns când Ghenadi Nadolenko, șeful misiunii diplomatice a Ucrainei la Tel Aviv, a sfătuit Ierusalimul să nu se bage în „problemele interne ale politicii ucrainene”, etichetând protestele Israelului cu privire la această problemă „contraproductive”. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole