Antena 3 CNN Externe Conflict între avioane de luptă. Piloţii niponi au folosit semnale luminoase pentru a scoate un avion rusesc din spaţiul lor aerian

Conflict între avioane de luptă. Piloţii niponi au folosit semnale luminoase pentru a scoate un avion rusesc din spaţiul lor aerian

de Adrian Dumitru    |   

Japonia a anunţat că aviaţia sa a intrat în conflict cu un avion rusesc care i-a încălcat spaţiul aerian, luni, în contextul în care se desfăşoară, în Pacific, exerciţiile militare comune chino-ruse, relatează CNN. Piloţii niponi au folosit semnale luminoase pentru a-l determina pe pilotul rus să iasă din spaţiul aerian japonez, după ce acesta a părut că ignoră avertismentele repetate.

Ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, a declarat că avionul rusesc de tip Il-38 a încălcat spaţiul aerian al ţării sale în zona insulei Rebun, aproape de coasta celei mai nordice insule a arhipelagului nipon, Hokkaido.

Pilotul rus a pătrun în spaţiul nipon de trei ori, de fiecare dată stând un minut în zonă şi ignorând avertismentele aviaţiei Japoniei.

Incidentul are loc în contextul în care vase de război ale Rusiei şi Chinei au navigat în jurul coastelor nordice ale Japoniei în timpul exerciţiilor de război comune ale celor două ţări.

Japonia a ridicat de la sol un număr necunoscut de avioane de luptă de tip F-15 şi F-35, iar piloţii japonezi au fost nevoiţi să recurgă la folosirea de semnale luminoase pentru a-l determina pe pilotul rus să iasă din spaţiul japonez, după ce acesta le-a ignorat în mod repetat avertismentele, a declarat ministrul Kihara.

„Încălcarea spaţiului aerian este un fapt regretabil”, a continuat Kihara, care a precizat şi că Japonia a transmis Rusiei „protestul său ferm” pe canale diplomatice şi a cerut măsuri de prevenţie a unor viitoare astfel de incidente.

„Ne vom continua operaţiunile de supraveghere şi vom transmite avertismente. Suntem atenţi la activitatea lor militară”, a mai spus oficialul de la Tokyo.

Kihara a spus că folosirea de semnale luminoase este un răspuns legitim faţă de o încălcare a spaţiului aerian şi „vom continua să o folosim fără ezitare”.

Oficialii japonezi din domeniul apărării se tem tot mai mult de cooperarea militară strânsă dintre Rusia şi China, în condiţiile în care regimul de la Beijing îşi continuă abordarea ultra-agresivă în zona Japoniei şi nu numai.

Nu este prima oară când are loc un astfel de incident – în septembrie, un avion militar rusesc a zburat aproape de Japonia, în zona sudului ţării, în timp ce un avion chinezesc de recunoaştere a încălcat pentru scurtă vreme spaţiul aerian japonez la sfârşitul lui august.

Conform armatei japoneze, 669 de încercări de încălcare a spaţiului său aerian sau maritim au fost oprite între aprilie 2023 şi martie 2024, 70% dintre ele fiind făcute de China.

În plus, Rusia (ca stat succesor al URSS) şi Japonia încă nu au semnat un tratat formal de pace după Al Doilea Război Mondial, ca urmare a conflictului legat de insulele Chishima (Kurile), pe care Rusia le-a ocupat după război.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile