Antena 3 CNN Conferinţe Conferința ”România, în sfârșit la drum”. Soluții pentru siguranța rutieră

Conferința ”România, în sfârșit la drum”. Soluții pentru siguranța rutieră

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:09 12 Noi 2024 Modificat la 11:10 12 Noi 2024

În cadrul conferinței România, în sfârșit la drum, experți din sectorul public și reprezentanți ai marilor companii de infrastructură dezbat marile provocări și perspectivele pentru dezvoltarea rețelei rutiere din România. Printre prioritățile discutate se află identificarea de soluții pentru siguranța rutieră, găsirea de surse de finanțare pentru proiectele de infrastructură aflate în așteptare, precum și măsuri pentru a asigura un flux constant de resurse – de la forța de muncă la materialele necesare în construcții.

„Este momentul să vorbim despre construcția de drumuri în România, pentru că suntem atât de întârziați, încât recuperarea e esențială și, slavă Domnului, pare că a crescut un pic ritmul. Pare că anul ăsta vom avea cei 140 km promiși de drumuri la patru benzi, care vor fi dați în trafic. Dar rămânem în continuare cu multe așteptări”, a declarat Adrian Ursu, moderatorul conferinței.

Jurnalistul a subliniat și importanța unei viziuni strategice pe termen lung: „Avem acum șansa PNRR-ului, cu finanțare asigurată până în 2026. Întrebarea este ce se va întâmpla după această perioadă și dacă nu cumva ar trebui de pe acum să ne pregătim pentru momentul în care dispar sursele de bani din afară. Ar fi necesar să ne asigurăm că avem resurse autohtone sau parteneriate public-private, deși, știm, acestea merg încă foarte prost, deoarece legislația nu e suficient de acoperitoare.”

O altă temă de interes major este și siguranța rutieră, un aspect adesea neglijat în contextul lărgirii rețelei de drumuri. „Vorbim și despre siguranța rutieră, care e la fel de importantă ca și lățimea drumului, pentru că până la urmă, ea poate să scurteze vieți și vedem că o face, din păcate, în fiecare zi,” a adăugat Ursu.

El a atras atenția și asupra vulnerabilității sectorului construcțiilor în cazul eliminării facilităților fiscale, comparând posibila situație cu scumpirile din industria alimentară. „Dacă vor dispărea facilitățile fiscale și pentru sectorul construcțiilor, am putea asista la o încetinire a ritmului, poate chiar la o scădere a calității și dificultăți în a finaliza șantierele începute.”

În concluzie, conferința și-a propus să identifice soluții concrete și să stabilească o direcție clară pentru infrastructura rutieră din România. Adrian Ursu a încheiat, sperând că „reprezentanții Guvernului vor lua cu ei toate aceste informații și fiecare dintre noi să avem răspunsurile de care avem nevoie când vorbim despre drumuri.”

Citește mai multe din Conferinţe
» Citește mai multe din Conferinţe
TOP articole