Antena 3 CNN Politică Conferința „E.U. ești TU”. Dan Barna: Perioada romantică a UE s-a cam încheiat. Democrația este sub o presiune foarte mare

Conferința „E.U. ești TU”. Dan Barna: Perioada romantică a UE s-a cam încheiat. Democrația este sub o presiune foarte mare

de Ioana Coman    |   

Dan Barna, membru al Parlamentului European din partea Renew, a fost invitat la conferința „E.U. ești TU - Reflectarea intereselor naționale în noua arhitectură politică europeană”, moderată de Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN, unde a vorbit despre încercările la care este supusă democrația în zilele noastre și despre ce pot face tinerii în acest caz.

Dan Barna: Perioada romantică a UE s-a cam încheiat. S-au schimbat generații, iar asta îți schimbă felul de a vedea funcționarea unei structuri ca UE. Veneam ieri de la Sibiu și am prins o dezbatere despre un sondaj asupra tinerilor: 25% dintre tinerii între 14 și 29 de ani au răspuns convinși că dictatura e o soluție mai bună decât democrația. 41% din același segment au răspuns că un guvern autoritar care să nu mai piardă atât timp cu alegerile ar fi o soluție pentru perioada următoare.

Democrația este sub o presiune foarte mare, iar explicația la care am ajuns eu este că experiența mediată intelectuală pe care profesorii o transmit studenților nu poate înlocui experiența trăită de generațiile care au făcut UE. Generațiile care aveau activ afectiv amintirea războiului, au construit acest vehicul ca un vehicul al păcii și stabilității. Tinerele generații sunt foarte vulnerabile la această dezinformare. 

Această presiune la care este supusă democrația în întreaga Europă ridică această preocupare: care este interesul României? Fondurile, miza Schengen? E o vorbă: „Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă”. PNRR-ul acesta este un one time, cred că este ultimul astfel de fond de genul acesta care poate să vină pentru dezvoltarea României. 

Totodată, este UE acum garantul respectării tratatelor și democrației? Eu cred că nu mai este, iar asta e o altă problemă. Structura nu mai este așa de fermă în relația cu statele membre.

Unde putem să intervenim, care sunt pârghiile? Păi avem Guvernul, Parlamentul European, Comitetul economic și social și Comitetul regiunilor.Dar mai este și acel Lobby și Advocacy, pe care voi, tinerii, îl puteți face luând legătura cu instituțiile și transmițând mesaje. Deseori, un mesaj poate declanșa un curs deîntâmplări care pot avea succes.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile