Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie: OUG 7 a fost necesară

Conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie: OUG 7 a fost necesară

S.T.
2 minute de citit Publicat la 19:28 28 Feb 2019 Modificat la 19:28 28 Feb 2019

Conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție a făcut dezvăluiri importante despre activitatea pe care o desfășoară și dosarele aflate în lucru.

Gheorghe Stan a făcut declaraţii de presă, în contextul în care Laura Codruța Kovesi a fost citată să se prezinte la audieri pe 7 martie.

„Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de către judecători și procurori”, a spus Gheorghe Stan, în debutul declarației de presă.

„Este de precizat că în primele trei și ultimele din cele nouă puncte Comisia de la Veneția reproduce îngrijorările transmise din țară și nu reprezintă propria opinie(...). Comisia de la Veneția a apreciat criteriile profesionale de selecție ale Secției”, a adăugat el.

Gheorghe Stan: „Garanțiile de independență și imparțialitate ale Secției de investigare a infracţiunilor din justiţie sunt următoarele: vechime de 18 ani, selectarea procurorului șef de către CSM și nicidecum de către factorul politic, așa cum se speculează în spațiul public”.

Gheorghe Stan, șeful Secției speciale, susține că „în cadrul acestei Secții se respectă numai legea”.

Procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, a afirmat joi seară că niciunul dintre dosarele în care este vizată Laura Codruţa Kovesi nu a fost întocmit în urma vreunei sesizări din oficiu a acestei secţii speciale.

„Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare de urmărire penală privind pe doamna procuror Laura Codruţa Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public manifestat şi a obligaţiei legale de informare. Ceea ce doresc să menţionez este că niciunul dintre aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a vreunei sesizări din oficiu a Secţiei speciale, ci aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori a unor plângeri depuse de petenţi”, a susţinut Gheorghe Stan.

Vă amintim că Secţia specială de investigare a infracţiunilor în Justiţie are pe rol dosarul fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Conducerea Secţiei de anchetă a magistraţilor a anunțat că Secția consideră OUG 7 necesară.

„Cu privire la OUG 7, a fost necesară pentru corelarea normelor privind competența procurorului șef al acestei secții”, a spus Gheorghe Stan.

Potrivit lui Stan, încă de la momentul în care forul a devenit operaţional a întâmpinat obstacole din partea procurorului general.

„De la data la care a devenit operațională Secția, a preluat 1422 de dosare aflate în curs de soluționare. 70% au fost înregistate ca urmare a unei sesizări din oficiu”, a dezvăluit el.

Laura Codruţa Kovesi a fost citată, pe 7 martie, la Secţia de investigare a magistraţilor, pentru a fi audiată în dosarul în care fosta şefă a DNA este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Kovesi a mai fost chemată pe 15 februarie în acest dosar, însă ea nu a fost audiată atunci, deoarece a cerut revocarea procurorului de caz, Adina Florea, dar şi a şefului Secţiei, Gheorghe Stan, motivul fiind „afectarea imparţialităţii”.

Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă în aceeaşi zi de Gheorghe Stan, după care procurorul general Augustin Lazăr a respins şi recuzarea lui Gheorghe Stan.

Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole