Antena 3 CNN Externe Condițiile lui Netanyahu pentru un nou armistițiu în Fâșia Gaza. Premierul israelian a dezvăluit ce vrea de la Hamas

Condițiile lui Netanyahu pentru un nou armistițiu în Fâșia Gaza. Premierul israelian a dezvăluit ce vrea de la Hamas

de Bianca Chirilă    |   

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că doreşte „eliberarea unui număr maxim de ostatici” încă din prima fază a unui plan în trei etape propus de SUA pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Aş vrea să subliniez eforturile pentru eliberarea unui număr maxim de ostatici în viaţă de la prima etapă a acordului”, a afirmat Netanyahu într-o înregistrare video difuzată după întrevederea sa cu secretarul de stat american, Antony Blinken.

Acest plan prevede într-o primă fază un armistiţiu de şase săptămâni însoţit de o retragere israeliană din zone dens populate în Gaza şi eliberarea unui anumit număr dintre cei 111 de ostatici răpiţi pe 7 octombrie în Israel în timpul atacului mişcării islamiste Hamas şi încă reţinuţi în Gaza.

Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană afirmă de mai multe săptămâni că susţin acest plan, însă Hamas acuză Israelul că a adăugat „noi condiţii” care îi sunt „impuse prin dictate americane”.

Netanyahu a spus că „nu poate fi flexibil” asupra unor puncte şi pledează pentru „negocieri, nu pentru un schimb când nu se face decât să se dea fără să se primească nimic”.

Ca reacţie la declaraţiile lui Blinken, care a pledat din nou luni în Israel pentru a se ajunge cât mai repede la un acord asupra Fâşiei Gaza, Forumul familiilor ostaticilor a îndemnat „toate părţile vizate să semneze un acord cât mai curând posibil”.

La rândul său, Blinken a dat asigurări luni la Tel Aviv că prim-ministrul israelian i-a „confirmat că Israelul acceptă planul de compromis” al Washingtonului pentru un armistiţiu în Gaza, afirmând că acum este responsabilitatea Hamas „să facă la fel”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile