Antena 3 CNN Actualitate Condamnată la 8 luni de închisoare pentru că și-a închiriat apartamentul și nu a mers la Fisc să plătească impozit

Condamnată la 8 luni de închisoare pentru că și-a închiriat apartamentul și nu a mers la Fisc să plătească impozit

1 minut de citit Publicat la 09:29 05 Sep 2017 Modificat la 09:29 05 Sep 2017

Veniturile obținute de cei care închiriază locuințe prin AirBnB sunt venituri impozabile, potrivit Codului fiscal. Impozitul stabilit pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor este de 16% și trebuie plătit, în aceste cazuri, o singură dată pe an. Neplata impozitului poate atrage dobânzi și penalități, aplicabile de organele fiscale, însă partea proastă e că, vorbind de venituri nefiscalizate, se pot ridica suspiciuni de evaziune fiscală.

Fiscul nu e interesat că apartamentul a fost închiriat prin AirBnB sau printr-un anunț în ziar; Fiscul e interesat de faptul că X, contribuabil, a obținut venituri care sunt impozabile și, prin urmare, X datorează ceva la buget - impozit anual de 16%, scrie avocatnet.ro.

"Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și 5 camere inclusiv", scrie în Codul fiscal. Or, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor se datorează impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit. "Norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat se determină de direcțiile generale regionale ale finanțelor publice", mai scrie în Cod, prin urmare, cel interesat trebuie să întrebe la Fisc care e norma aplicabilă lui.

Contribuabilii au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, declarația privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs. Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit și emite decizia de impunere, așadar, cel care și-a închiriat locuința va afla cât are de plătit la Fisc.

Atunci când descoperă venituri nedeclarate, în urma unui control fiscal personal, Fiscul cere nu doar impozitul, ci și dobânzi și penalități. Însă problema cea mai mare e pusă de riscul de a fi acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

O femeie ce prejudiciase statul cu o sumă de 290 de lei, pe care ar fi trebuit să-i plătească Fiscului pentru cele cinci luni în care și-a închiriat apartamentul a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, chiar dacă a plătit statului, în timpul procesului, tot ce-i datora. Pedeapsa pentru evaziune fiscală este închisoarea de la doi la opt ani şi interzicerea unor drepturi, potrivit Legii nr. 241/2005.

Etichete: fisc
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole