Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Concluzii după Conferința Națională România Inteligentă. Alexandru Ciuncan: "10% dintre români beneficiază de o asigurare de viață"

Concluzii după Conferința Națională România Inteligentă. Alexandru Ciuncan: "10% dintre români beneficiază de o asigurare de viață"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un model aplicat de multe state europene ar putea deveni realitate și în România. Cei care au asigurări de sănătate privată ar putea beneficia de servicii medicale chiar și în spitalele publice.

Asiguratorii deja au propus un proiect pilot în acest sens, urmează ca autoritățile să analizeze această posibilitate.

Beneficiile ar fi multiple, atât pentru pacienții care ar putea să își facă decontarea din două asigurări, dar și pentru sistemul public de sănătate, care nu ar mai fi sub atât de multă presiune din cauza finanțării. 

4 din 10 români ar accesa servicii medicale într-un spital public pe baza unei asigurări private de sănătate, arată datele UNSAR.

Motivele sunt legate de obținerea unei a doua opinii medicale, posibilitatea de a alege doctorul care face consultul, dar și accesul la condiții bune de spitalizare. Momentan nu este posibil acest lucru în România, însă asiguratorii au adus în atenția autorităților un proiect pilot în acest sens. 

Alexandru Ciuncan, președinte și director general UNSAR, a concluzionat, la finalul Conferinţei România Inteligentă "Viitorul asigurat" ca "românii au nevoie de decizii informate, decizii în cunoștință de cauză, adică să decidă, în baza unor informații corecte și verificate" în ceea ce priveşte asigurarea de sănătate.

"În România, puțin peste 10% dintre români beneficiază de o asigurare de viață. Între 4-5% dintre români beneficiază de o asigurare voluntară de sănătate, conform celor mai recente date disponibile. Suntem încă departe de media care există la nivelul altor state membre ale OECD, membre ale Uniunii Europene, însă important este ca românii să ia decizii informate, decizii în cunoștință de cauză, adică să decidă, în baza unor informații corecte și verificate.

Dacă ne uităm la asigurările de viață, studiile recente făcute UNSAR arată că fiecare familie din România are un deficit de protecție în sumă de 132.000 lei. Asta înseamnă că dacă se produce un eveniment tragic, un eveniment nefericit într-o familie, precum ar fi un deces, un accident urmat de invaliditate, acea familie va avea nevoie de 132.000 lei, care, bineînțeles, reprezintă o sumă importantă și care ar putea să vină din partea unei polițe de asigurare de viață sau de sănătate.", a menţionat Alexandru Ciuncan, președinte și director general UNSAR.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile