Antena 3 CNN Actualitate Concediile românilor, amenințate de valul 6 COVID. Ce noi restricții pregătesc autoritățile

Concediile românilor, amenințate de valul 6 COVID. Ce noi restricții pregătesc autoritățile

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 11:30 10 Iul 2022 Modificat la 11:34 10 Iul 2022

În prezent, dacă, de pildă, vrem să mergem în Italia, Spania, Grecia, Turcia sau Bulgaria nu avem nevoie de un certificat COVID 19 și nu există restricții legate de circulație în aceste destinații turistice. Însă, pe măsură ce infectările cresc de la o zi la alta, iar Ministerul Sănătății a transmis că am putea spune că am intrat în valul 6 al pandemiei de COVID 19, există într-adevăr această teamă.

"Mulți români se gândesc că și-ar putea pierde concediile, fie pentru că s-ar putea îmbolnăvi, fie pentru că în destinațiile alese de ei ar putea să apară restricții. Inclusiv asociațiile de turism ne-au mărturisit că nu este exclusă această variantă și anume aceea de apărea noi restricții în mai multe țări din Europa, în destinațiile preferate de români.

Cert este că aglomerează spitalele, cel puțin cele din Capitală. Așadar, se anunță schimbări majore de săptămâna următoare inclusiv la noi în țară", a transmis reporterul Antena 3 Cristina Ștefan.

Direcția de Sănătate Publică a cerut unităților medicale să suplimenteze paturile pentru cei infectați cu acest virus. Inclusiv Ministerul Sănătății ar putea să facă mâine o nouă conferință de presă. Asta în condițiile în care așteptăm raportarea COVID 19 pe ultimele 7 zile, însă de marți.

Medicul infecționist Carment Dorobăț: "Nu ne așteptăm să avem un număr mare de cazuri grave"

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a comentat, într-o intervenție la Antena 3, situația în care ne aflăm:

"Este, într-adevăr, o perioadă în care numărul de cazuri crește și va crește, pentru că suntem și în vacanță, pentru că avem o mobilitate deosebită și este normal să ne bucurăm de aceste zile de vară. În spitale s-au luat astfel de măsuri pentru ca toate secțiile să poată să primească pacienți, indiferent de ce boală suferă.

Și s-au făcut în felul acesta circuite care să permită accesul inclusiv al celor care sunt suspecți că ar fi infectați cu SARS-Cov-2, iar în rest, cei care categoric nu vor să se îmbolnăvească ar trebui să se ferească de aglomerație, la modul că să pună o mască dacă se găsesc în locuri aglomerate, cum sunt aeroporturile, cum sunt avioanele, cum sunt mall-urile și în felul acesta ne vom păzi pentru perioada care urmează.

"Numărul cazurilor grave este mic, incidența lor este mult mai mică decât în valul trecut, care a fost determinat de Delta și ulterior de Delta cu Omicron și în felul acesta nu ne așteptăm să avem un număr mare de cazuri grave.

Ne așteptăm ca centrele de evaluare, care deja lucrează, să facă față formelor ușoare și medii, astfel încât să poată să primească tratamentul pacienții, dar să fie urmăriți de către medicii de familie, iar în spital să ajungă într-adevăr formele medic cu potențial de agravare", a spus Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că vârful acestui nou val va fi atins în luna august, cu 10 mii de cazuri pe zi. Până atunci, autorităţile sanitare ne recomandă să revenim la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, inclusiv mijloacele de transport în comun.

Recomandarea făcută de Ministerul Sănătăţii este ca masca de protecţie să fie purtată în microbuze, în autobuze, în tramvaie, în metrou, în tren şi chiar în avion. Totuși, masca nu poate fi impusă obligatoriu, pentru că această măsură se poate lua doar dacă se decretează din nou stare de ugenţă sau de alertă. Doar pentru spitale, clinici şi cabinete medicale există o lege care permite asta.  

"Există un ordin de ministru, se poate fiecare manager să dispună utilizarea măştii în interiorul spitalelor pentru evitarea transmiterii nosocomialelor", a precizat Alexandru Rafila.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole