Antena 3 CNN Actualitate Locale Comuna din România care va avea încălzire cu apă geotermală. Va reduce semnificativ costurile pentru toți locuitorii

Comuna din România care va avea încălzire cu apă geotermală. Va reduce semnificativ costurile pentru toți locuitorii

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 13:19 23 Ian 2024 Modificat la 13:19 23 Ian 2024

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă, obținută din căldura aflată în interiorul Pământului.

Apa fierbinte și aburul, captate în zonele de activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității.

Apa geotermală, folosită pentru încălzirea clădirilor

Pe lângă faptul că acest proiect este o alternativă ecologică și eficientă la sistemele tradiționale de încălzire, va fi redusă dependența de combustibili fosili și emisiile de dioxid de carbon, fiind diminuate costurile de încălzire pentru locuitorii comunei.

Citește șiOrașul din România în care 500 de morminte vor fi mutate din cimitir, pentru construcția unui nou complex rezidențial

Lovrin, o comună din județul Timiș, marchează un pas important către sustenabilitate și eficiență energetică prin extinderea utilizării apei geotermale dincolo de scopuri terapeutice.

Apa geotermală, folosită până în prezent la ștrandul local pentru beneficiile sale terapeutice, va fi acum utilizată și pentru încălzirea clădirilor din întreaga localitate, potrivit Radio Timișoara.

Proiectul care va aduce apreciere europeană într-o comună din Timiș

Primarul comunei Lovrin, Marius Graur, a anunțat recent un proiect inovator de încălzire cu apă geotermală, finanțat cu fonduri europene, care promite să revoluționeze modul în care comunitatea locală își gestionează nevoile de încălzire.

Proiectul, cu o valoare semnificativă, vizează reducerea costurilor de încălzire pentru întreaga populație a comunei.

"În prima fază avem de reabilitat și extins sistemul de încălzire în proporție de 40%. Ulterior se vor face demersuri pentru a acoperi întreaga localitate, 1.250 de numere de case să fie încălzite integral,” a declarat Marius Graur.

El a subliniat că apa geotermală va fi adusă într-o centrală modernizată și va ajunge în case la o temperatură de 60-65° Celsius.

Acest lucru va duce la o scădere semnificativă a costurilor, comparativ cu utilizarea energiei convenționale precum lemnele, peleții, cărbunii sau electricitatea.

"Apa geotermală va veni într-o centrală modernizată și în case va ajunge apa menajeră la o temperatură de 60-65°.

Costurile vor fi mult mai mici față de energia convențională cu lemne, peleți, cărbuni sau electric”, a spus Marius Graur, potrivit Playtech.

Până în prezent, apa geotermală a fost folosită în comuna Lovrin, în special la ștrandul local în scopuri recreative și terapeutice.

Această inițiativă pune comuna Lovrin pe harta proiectelor sustenabile și inovatoare din România, demonstrând un angajament puternic pentru reducerea emisiilor de carbon și promovarea surselor de energie regenerabilă.

Proiectul se ridică la standardele obiectivelor Uniunii Europene de tranziție către o economie verde și ar putea servi drept exemplu pentru alte comunități din țară și din întreaga Europă.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole