Antena 3 CNN Life Comportamentele ciudate care pot indica un IQ ridicat, identificate de experți. Mari genii din istorie le aveau

Comportamentele ciudate care pot indica un IQ ridicat, identificate de experți. Mari genii din istorie le aveau

de Mia Lungu    |   

Unele dintre cele mai mari minți din lume, cum ar fi Albert Einstein și Charles Darwin, au avut comportamente ciudate, cum ar fi singurătatea și obiceiul de a lucra în timpul nopții. Și, deși lumea le-ar putea considera ciudățenii, numeroase studii le-au asociat cu un IQ ridicat, potrivit DailyMail.

Acest lucru se datorează faptului că practicile noastre zilnice au un mare impact asupra inteligenței noastre și pot chiar schimba modul în care gândim. Iar psihologii au identificat cel puțin șapte comportamente ciudate care, în opinia lor, sunt semne ale unui geniu. 

  1. A vorbi singur

Dacă vorbești singur, nu înseamnă neapărat că ești nebun. Poate fi, de fapt, un semn că sunteți mai inteligent decât o persoană obișnuită.

Chiar dacă acest comportament este oarecum irațional, un număr tot mai mare de studii sugerează că a vorbi cu tine însuţi are mari beneficii cognitive, inclusiv o memorie mai bună, încredere, concentrare și multe altele.

Într-un studiu din 2012, o echipă de cercetători americani le-a arătat participanților 20 de imagini cu diverse obiecte și le-a cerut să găsească unul anume. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care vorbeau singure în timp ce priveau imaginile erau capabile să identifice obiectul mai repede.

Un alt studiu, realizat în 2017 de cercetătorii britanici, a arătat că, de fapt, creierul nostru funcţionează la fel ca cel al maimuțelor atunci când nu mai vorbim cu noi înșine, activând zone separate, vizuale și sonore, pentru fiecare sarcină. În cadrul experimentului, cercetătorii le-au cerut participanților să repete cu voce tare sunete fără sens, precum „bla-bla-bla”, în timp ce efectuau sarcini vizuale și sonore.

„Deoarece nu putem spune două lucruri în același timp, murmurând aceste sunete, participanții au devenit incapabili să își spună în gând ce să facă în fiecare sarcină. În aceste circumstanțe, oamenii s-au comportat ca maimuțele, activând zone separate ale creierului, vizuale și sonore, pentru fiecare sarcină”, a scris Paloma Mari-Beffa, lector superior la Universitatea Bangor, în The Conversation.

Așadar, data viitoare când sunteți surprins murmurând singur, nu trebuie să vă fie rușine. Acest obicei ciudat vă poate ajuta să procesați informațiile și să rămâneți concentraţi şi, în plus, este un semn al unei inteligenţe superioare.

2. A sta treaz până târziu

Este adevărat că cine se trezeşte de dimineaţă ajunge departe, dar psihologii spun că există dovezi care sugerează că cei care se culcă la ore târzii din noapte şi nu se trezesc chiar de dimineaţă au, de fapt, un IQ mai ridicat.

Un studiu publicat în ianuarie 2024 a analizat date de la 26.000 de adulți, constatând că cei care stau treji până târziu au obținut scoruri semnificativ mai mari la testele cognitive decât cei care se trezesc devreme. Astfel, ei au obținut scoruri cu aproximativ 13,5% mai mari decât cele matinale într-un grup și cu 7,5% mai mari decât cele matinale în alt grup.

Aşadar, dacă mintea dumneavoastră este mai activă în timp ce restul lumii doarme, este posibil să aveți un IQ ridicat.

3. A visa cu ochii deschiși

A te pierde în visare cu ochii deschiși şi a sta cu privirea pierdută sunt comportamente catalogate cel mai adesea ca o lipsă de atenție. Dar oamenii de știință au spus că acesta poate fi un semn că ești inteligent și creativ.

„Persoanele cu creiere eficiente pot avea o capacitate cerebrală prea mare pentru a-și opri mințile să rătăcească”, a declarat Eric Schumacher, profesor asociat de psihologie la Georgia Tech.

Cercetările sale au arătat că persoanele care declară că visează mai des cu ochii deschiși obțin scoruri mai mari la testele de capacitate intelectuală și creativă. Scanările RMN au arătat, de asemenea, că aceste persoane aveau sisteme cerebrale mai eficiente.

Aceste dovezi sugerează că visarea cu ochii deschiși este, de fapt, un antrenament excelent pentru creier. Așadar, dacă visaţi cu ochii deschişi, acesta ar putea fi un semn bun.

4. A funcționa bine în dezordine

Unii oameni nu pot suporta o cameră sau un birou dezordonat, în timp ce altele par să funcţioneze cel mai bine într-un astfel de mediu. O echipă de cercetători și-a propus să afle de ce se întâmplă acest lucru.

În cadrul unui experiment, psihologii au plasat participanții la studiu într-un birou dezordonat şi în unul ordonat, le-au dat mai multe mingi de ping-pong și i-au rugat să găsească noi utilizări pentru acestea. Deși ambele grupuri au venit cu un număr similar de idei, cercetătorii au constatat că participanții din camera dezordonată au venit cu idei mai creative și mai interesante.

„Mediile dezordonate par să inspire eliberarea de tradiție, ceea ce poate produce idei noi. Mediile ordonate, în schimb, încurajează convenția și siguranța”, a declarat într-un comunicat de presă Kathleen Vohs, cercetătorul principal din cadrul experimentului.

5. A pune multe întrebări

Dacă întrebi constant cum funcționează lucrurile, de unde vin și zeci de alte întrebări care îți trec prin cap, probabil că ești foarte inteligent.

Curiozitatea este unul dintre cele mai comune semne ale unui coeficient de inteligenţă ridicat. Este un semn că mintea ta caută mereu să înțeleagă lumea din jurul tău. De asemenea, înseamnă că înveți și stochezi mereu informații noi. Cu cât pui mai multe întrebări, cu atât înțelegerea ta se extinde mai mult. 

Pentru unii, poate părea enervant. Dar pentru persoanele cu un IQ ridicat, această curiozitate insațiabilă este naturală. După cum a spus Einstein, „nu am niciun talent special, sunt doar pasionat de curiozitate”.

6. A fi introvertit

Se știe că multe genii se ascund pentru a lucra sau a gândi în pace și liniște, iar acest lucru are sens, pentru că poate fi dificil să te concentrezi atunci când ești înconjurat de discuțiile constante și de stimularea unui mediu social.

În plus, studiile au arătat că introvertiții tind să se implice într-o procesare cognitivă mai profundă decât extrovertiții. Ei tind să gândească mai profund și mai critic, ceea ce poate fi asociat cu un IQ mai ridicat.

De asemenea, introvertiții preferă activitățile care necesită concentrare și efort mental susținut, cum ar fi cititul și cercetarea, care pot favoriza dezvoltarea intelectuală.

7. A devora cărți

Cititorii pasionați învață constant informații noi, cuvinte de vocabular, idei complexe și perspective diferite. Este ca un antrenament pentru minte. În plus, cititul ajută la consolidarea concentrării mentale, a imaginației și a capacității noastre de a empatiza cu ceilalți.

Dacă faceţi parte din categoria celor care, atunci când pun mâna pe o carte care îi interesează, nu se mai pot opri până când nu o termină, uitând să doarmă sau să mănânce, nu ar trebui să vă mai faceţi atâtea probleme de conştiinţă că neglijaţi restul treburilor, ci v-aţi putea bucura, pentru că acesta este un alt indicator pentru un IQ ridicat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile