Angajații, chiar și cei din companiile cu pierderi, primesc beneficii salariale precum bonuri de masă, tichete de vacanță sau prime.
Guvernul a decis că inclusiv companiile de stat care au pierderi pot majora salariile.
Atenție, însă, majorarea nu poate fi mai mare de 10% și ea avantajează în principal salariile mari, pentru că dacă instituțiile decid să crească cu același procent, o să vedem diferențe considerabile.
Spre exemplu CFR Călători, o instituție care are pierderi.
La această companie de stat, salariul unui vânzător de bilete este de maxim 3.520 lei. Majorarea de 10%, maxim cât poate acorda această companie, potrivit legii, ar aduce în plus unui vânzător de bilete aproximativ 350 de lei.
Un conductor de tren are în prezent un salariu care ajunge la 3.700 lei, iar în urma majorării de 10% ar putea să primească în plus 370 de lei.
Dacă ne uităm în schimb la ce se întâmplă cu un director de la CFR Călători, o companie de stat care are pierderi, aici majorarea va fi de aproximativ 1.700 lei, dacă se aplică în procentul maxim de 10%.
Acest lucru înseamnă de cinci ori mai mult decât primește în plus la salariu, de exemplu, un vânzător de bilete.
O altă companie de stat care poate să facă majorări salariale care să ajungă până la 10% este Administrația Canalelor Navigabile.
Un maistru are aici un salariu care ajunge la maxim 7.800 lei. Asta înseamnă că minim poate să primească în plus la salariu 300 de lei, iar maxim poate să primească în plus 780 de lei.
Un șef de port are un salariu care ajunge la 10.700 lei. Asta înseamnă că poate să primească în plus la salariu, dacă se aplică această majorare maximă de 10%, aproximativ 1.070 lei.
Guvernul a decis de asemenea că instituțiile în care salariile sunt considerabile, dar și beneficiile, vor putea să crească numărul de șefi.
Avem în prezent o reglementare care spune că numărul de șefi trebuie să fie maxim 8%, însă pentru instituții precum ASF, ANRE sau ANCOM, Guvernul a decis că numărul de șefi poate să crească până la 10%.
Trebuie să argumenteze instituțiile că au nevoie de mai mulți șefi pentru a îndeplini atribuțiile care le revin.
Dacă ne uităm la ASF, de exemplu, președintele are un salariu pe lună care ajunge la 75.000 lei.
De asemenea, președintele, dar și alți angajați au beneficii considerabile: 16 salarii pe an, o primă de Crăciun, o primă de performanță.
Aceste beneficii, dar și un salariu considerabil, vor putea fi obținute și de cei care ocupă funcție de conducere. Asta înseamnă 2% în plus funcții de conducere față de cât avem în prezent.
Nu doar la ASF sunt salarii mari. Putem să ne uităm de asemenea și la ANRE. Aici, de exemplu, președintele are un salariu care ajunge la aproximativ 60.000 lei pe lună.
De asemenea, și această instituție poate să crească cu 2% numărul posturilor de conducere.
Calcule exclusive: Ce înseamnă majorările de salarii pe care le-a aprobat Guvernul
CFR Călători
- vânzător de bilet: maxim 3520 lei + 350 lei
- conductor tren: maxim 3700 lei + 370 lei
- director general adjunct: 16.900 lei + 1690 lei
Administrația Canalelor Navigabile
- maistru: 3000 - 7800 lei brut + max 780 lei
- șef de port: 3000 - 10700 lei + max 1.070 lei
ASF
- președintele ASF, salariu 75.000 lei/lună
- beneficii:
- 16 salarii/an
- prima de Crăciun
- primă de performanță.