Antena 3 CNN Economic Conținut plătit De ce foarte multe dintre companiile românești au decis să angajeze personal din Nepal în anul 2023?

De ce foarte multe dintre companiile românești au decis să angajeze personal din Nepal în anul 2023?

Pe piața muncii din România există un deficit substanțial de resurse umane. Tocmai de aceea, companiile s-au reorientat către personal străin, dispus să lucreze în industrii diverse.

de Georgiana Adam    |   

Continentul asiatic oferă cele mai multe opțiuni firmelor care își doresc să facă schimbări la nivelul echipei și să se bucure implicit de rezultate desăvârșite.

Ministerul Muncii a dublat în anul 2022 autorizațiile de muncă pentru candidații asiatici, tocmai din dorința de a evita o posibilă criză de personal.

Printre țările care oferă cei mai mulți angajați se numără Nepal, Sri Lanka, Bangladesh și India. În anul 2023, cererea a crescut pentru muncitorii nepalezi, tocmai datorită abilităților pe care le oferă, cât și contextului economic din care vin. Aproximativ trei milioane de nepalezi și-au părăsit țara în căutarea unui trai mai bun. Salariile foarte mici cu care se confruntă în țara natală se numără printre principalele motive pentru care aleg să lucreze în România. Companiile, pe de cealaltă parte, se bucură de productivitate sporită.

Totuși, de ce aleg firmele românești să aducă tot mai mulți candidați nepalezi? Despre competențele lucrătorilor, dar și care sunt industriile în care activează cu precădere, vei afla în rândurile de mai jos.

Costurile reduse se numără printre principalele motive în angajarea personalului din Nepal

Procesul de recrutare a unor muncitori asiatici nu este deloc unul ușor. În spate e vorba de multă birocrație, tocmai de aceea majoritatea companiilor apelează la firme specializate în domeniu.

Totuși, pentru angajatori, recrutarea personalului din Nepal devine una dintre cele mai bune soluții din punct de vedere financiar. Salariul oferit muncitorilor necalificați și fără experiență pornește de la 500 de dolari. În schimb, pentru ingineri sau specialiști în diverse domenii salariile sunt cuprinse între 2.000 și 2.300 de dolari.

Nepalul vine cu o ofertă de candidați ce oferă abilități și experiență adecvată pentru anumite industrii românești

Dacă optezi pentru oferte de angajare cetățeni străini în 2023 din Nepal, te vei bucura mai mult ca sigur de avantaje diverse. Printre abilitățile de care dau dovadă nepalezii se numără:

  • Cunoașterea unei limbi străine - Mulți nepalezi sunt cunoscători ai limbii engleze, care este o abilitate valoroasă într-o societate tot mai globalizată. De asemenea, sunt prietenoși, răbdători și sociabili.

  • Abilități culinare - Nepalezii pot aduce cu ei cunoștințe culinare specifice culturii lor, ceea ce poate fi valorificat în industria ospitalității, în special în restaurantele cu specific asiatic.

  • Abilități tehnice - Dacă vrei să sporești productivitatea la nivelul afacerii, poți opta cu încredere pentru muncitori construcții Asia.

Domeniile în care se regăsesc cel mai des angajați de origine nepaleză

În România, nepalezii sunt implicați în diverse domenii de activitate, iar distribuția lor ocupațională poate varia în funcție de experiență, abilități și oportunități de angajare.

Iată industriile în care activează cei mai mulți nepalezi:

  • Agricultură - Agricultura este cea care stă la baza economiei Nepalului. Tocmai de aceea, personalul străin angajat în România cunoaște tehnicile de lucru. Nepalezii sunt obișnuiți să lucreze în condiții mai puțin prielnice și să adapteze în funcție de fiecare situație în parte.

  • Construcții - Mulți nepalezi lucrează în industria construcțiilor, tocmai pentru că au experiență în domeniu. Ocupă diverse funcții, de la zugravi sau faianțari până la meseriași specializați.

  • HoReCa - Nepalezii sunt prezenți în sectorul hotelier și al restaurantelor. În general, sunt angajați pe posturi de bucătari, barmani sau ospătari. Atitudinea prietenoasă este cea care îi face cei mai potriviți într-un asemenea context.

  • Industria textilelor - Tocmai datorită atenției la detalii pe care o acordă fiecărui aspect. Nepalezii sunt răbdători și își doresc să ofere rezultate de succes, mai ales în ceea ce privește definitivarea textilelor.

Angajarea unor muncitori asiatici devine soluția necesară unui business profitabil.

Contactează acum o agenție de recrutare și alege candidații potriviți!

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog