Antena 3 CNN Externe Companiile germane de utilități sunt îngrijorate că Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaz

Companiile germane de utilități sunt îngrijorate că Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaz

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 22:19 24 Mar 2022 Modificat la 22:19 24 Mar 2022

Cererea de plată în ruble a președintelui Vladimir Putin, pe care directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a numit-o „amenințare la adresa securității”, a adăugat nervozitatea pieței și pune sub semnul întrebării afirmația istorică a Rusiei că este un furnizor de încredere de gaze indiferent de geopolitică.

Sectorul energetic al Europei este deja martor la îngrijorări legate de aprovizionare, iar prețul de referință pentru livrarea în Germania anul viitor este în creștere cu 8% de la declarațiile lui Putin, după ce deja s-a dublat de patru ori în ultimele 12 luni.

De mai bine de 50 de ani, chiar și în timpul Războiului Rece, Moscova a asigurat aprovizionarea Germaniei, cel mai mare consumator de gaz rusesc. Principalul exportator de gaze din Rusia, Gazprom (GAZP.MM) are peste 40 de acorduri pe termen lung cu contrapartide europene.

Însă, joi, asociația germană de utilități BDEW, care numără ca membri clienții Gazprom RWE (RWEG.DE) și EnBW (EBKG.DE) VNG (VNG.UL), a cerut guvernului să elaboreze un sistem de avertizare timpurie în cazul în care Rusia oprește livrările.

„Există indicii concrete și serioase că situația aprovizionării cu gaze este pe cale să se deterioreze”, a spus președintele BDEW, Kerstin Andreae, invocând cererea Rusiei ca țări „neprietenoase”, printre care și Germania, să plătească gazul în ruble.

BDEW a spus că autoritatea națională de reglementare a energiei, Bundesnetzagentur, trebuie să stabilească criterii după care industriile și sectoarele vor continua să primească aprovizionare, în timp ce clienții casnici sunt protejați de reglementările existente.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus că nu este nevoie de un mecanism de avertizare timpurie și că aprovizionarea este garantată, dar a adăugat că situația trebuie monitorizată îndeaproape.

Dilemă

Cererea Rusiei, care trebuie să fie susținută de un mecanism concret, prezintă clienților europeni o dilemă: nu plătiți în ruble și riscați să nu primiți benzină sau vă conformați și riscați prețuri mai mari, pe măsură ce contractele sunt renegociate și sunt tranzacții mai favorabile pe termen lung.

"Rusia nu închide (încă) robinetul de gaz. Dar ar putea crește semnificativ prețul pe care îl plătim pentru el", au spus analiștii de la Commerzbank.

Întrebat dacă Statele Unite vor permite națiunilor europene care nu se pot descurca fără gaz rusesc să proceseze plata în ruble fără a se afla într-o încălcare a sancțiunilor, un oficial de la Casa Albă a spus că Washington se consultă cu aliații săi.

Japonia, cel mai mare importator de GNL rusesc din Asia, a declarat că nu este clar cum va funcționa schimbarea la ruble. 

Tokyo Gas (9531.T) și Osaka Gas (9532.T), cei mai mari doi furnizori locali de gaze ai țării, au declarat că studiază detalii cu privire la necesarul de ruble, făcând ecou observațiilor companiei germane VNG și ale altor cumpărători europeni de gaze rusești.

Coreea de Sud, al treilea cel mai mare importator al Asiei de GNL rusesc, se așteaptă să poată continua importurile, Comisia pentru Servicii Financiare a țării declarând că va face tot ce este necesar pentru a facilita comerțul.

În Polonia, Pawel Majewski, CEO al PGNiG (PGN.WA), a declarat că compania - care are un contract cu Gazprom până la sfârșitul acestui an - nu poate trece pur și simplu la plata în ruble.

„Partenerul nostru contractual nu poate schimba liber metoda de plată stipulată în contract”, a spus el, potrivit Reuters.

Gigantul energetic al Danemarcei Orsted (ORSTED.CO), care are și un contract pe termen lung de tip take-or-pay cu Gazprom, a declarat că impactul probabil al mișcării este neclar.

RWE și Uniper (UN01.DE), cel mai mare client Gazprom al Germaniei, nu au făcut niciun comentariu imediat joi.

Un consilier economic de top italian a declarat miercuri că țara va continua să plătească în euro.

Deocamdată, gazul rusesc continuă să curgă.

Livrările de gaz către vest către Europa prin conducta Nord Stream 1, peste Marea Baltică, au crescut ușor joi, în timp ce conducta Yamal-Europe a trecut la est din Germania în Polonia.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole