Antena 3 CNN Externe Rolul Chinei în încălzirea globală: companiile chineze poluează mai mult decât națiuni întregi

Rolul Chinei în încălzirea globală: companiile chineze poluează mai mult decât națiuni întregi

Alexandra Ionescu
4 minute de citit Publicat la 17:00 28 Oct 2021 Modificat la 17:05 28 Oct 2021

Emisiile Chinei sunt atât de mari încât cele mai mari companii ale sale, dintre care puține sunt nume cunoscute, produc mai multă poluare decât națiuni întregi. China Baowu, cel mai mare producător de oțel din lume, a introdus anul trecut mai mult CO2 în atmosferă decât Pakistanul.

Să luăm gigantul petrolier de stat Sinopec Group. Una dintre subsidiarele sale, China Petroleum & Chemical, a contribuit anul treut mai mult la încălzirea globală decât Canada, ea însăși o țară cu emisii puternice, cu al 11-lea cel mai mult CO2 dintre națiuni.

Cele mai mari companii din China au o influență mai mare asupra încălzirii globale  decât majoritatea țărilor. Cu toate acestea, se știu puține despre emisiile acestor giganți conduși de stat. Pana acum.

Limitarea producției de gaze cu efect de seră a Chinei va face mai mult decât orice altceva în acest moment pentru a decide soarta planetei

 Acest lucru provine din faptul că este, de departe, cea mai importantă sursă de noi emisii din lume. Dar puțini din afara guvernului chinez pot examina adevărații factori care provoacă această poluare crucială pentru încălzirea planetei: zeci de companii gigantice de stat.

În timp ce liderii mondiali și diplomații se îndreaptă spre Glasgow, Scoția, pentru a discuta despre cum să țină sub control creșterea temperaturii, înțelegerea rolului titanilor industriali ai Chinei nu a fost niciodată mai importantă. Aceste companii nu vor fi parte la negocierile susținute de Națiunile Unite.

Cu toate acestea, niciun acord nu va fi eficient în practică fără cooperarea lor puternică, potrivit Bloomberg.

Emisiile de gaze cu efect de seră  ale companiilor din China sunt peste cele ale tuturor națiunilor dezvoltate combinate în 2019

Pentru a îndeplini promisiunea președintelui Xi Jinping de a reduce emisiile până în 2060, aceleași companii vor trebui să adopte noile tehnologii și să schimbe modul în care funcționează.

„Emisiile numeroaselor întreprinderi de stat din sectorul energiei, oțelului, cimentului, rafinării petrolului și altor sectoare majore de emisii sunt egale cu cele ale unor națiuni întregi”, spune Lauri Myllyvirta, analist la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, care a produs estimările utilizate în acest proiect.

„Odată ce aceste întreprinderi își aliniază investițiile și planurile de afaceri cu obiectivul de neutralitate a emisiilor, ele pot aduce o contribuție enormă.”

 CREA, un grup de cercetare de mediu din Finlanda, s-a concentrat asupra unora dintre cei mai mari emițători din sectoarele cele mai poluante din China. Companiile au fost alese pe baza disponibilității datelor publice care arată valori precum utilizarea cărbunelui și capacitatea de producție, extrase din situațiile financiare ale unităților listate și rapoartele de sustenabilitate corporative.

Toate estimările includ emisiile din operațiunile companiei și consumul de energie electrică. În sectoarele în care sunt generate semnificative gaze cu efect de seră de-a lungul lanțului de aprovizionare, CREA a adăugat și acele estimări.

Procedând astfel, se ia în considerare oțelul folosit pentru construirea mașinilor și benzina necesară pentru a le alimenta, precum și emisiile provenite de la arderea produselor petroliere și oțelul sau cimentul folosit în construcții.

China spune că va publica în curând o foaie de parcurs detaliată pentru atingerea nivelului maxim de emisii până la sfârșitul deceniului. Între timp, agențiile guvernamentale și companiile de stat au anunțat planuri care semnalează o dezvoltare mult mai rapidă a energiei curate și a stocării de energie decât sugerează obiectivele oficiale.

Totuși, China nu promite că va începe să reducă utilizarea cărbunelui până în 2026 și încearcă să mărească producția cu 100 de milioane de tone până la sfârșitul anului pentru a reduce penuria de energie.

În timp ce Xi a anunțat în septembrie că China va înceta construirea de centrale pe cărbune în străinătate, Beijingul a respins cererile internaționale de a nu mai folosi combustibil fosil acasă. Oficialii susțin că obiectivul său actual va fi cea mai ambițioasă reducere a emisiilor încercată vreodată. De asemenea, ei subliniază că țările dezvoltate, care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a gazelor cu efect de seră care s-au acumulat în atmosferă, se luptă și ele să își atingă propriile obiective climatice.

Dar China se află astăzi într-o categorie în sine.

China a generat gaze cu efect de seră echivalente a peste 13 miliarde de tone de CO₂ în 2019

Cel mai mare emitent al tuturor timpurilor, SUA, a redus emisiile pentru a produce aproximativ jumătate din acestea, 6,6 miliarde de tone, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din țară.

Există mai mulți factori în favoarea Chinei. Energia solară și eoliană sunt acum adesea mai ieftine decât combustibilii fosili. Tehnologia vehiculelor electrice și a bateriilor s-a maturizat, iar China este lider în ambele.

Investițiile în tehnologii verzi, cum ar fi captarea hidrogenului și a carbonului, sunt la cote maxime, crescând probabilitatea implementării la scară largă.

„Emisiile au crescut mult mai repede în 2021, în loc să încetinească”, spune Myllyvirta. Acest lucru sugerează că China se așteaptă ca alte țări să compenseze un început mai lent în propria reducere a emisiilor. Dar, spune el, „există speranță că emisiile s-ar putea întoarce rapid, dacă politica energetică și politica economică ar trage în aceeași direcție”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole