Antena 3 CNN Externe Comoară cu peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului, descoperită în Polonia. Modul misterios al găsirii ei a declanșat o anchetă

Comoară cu peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului, descoperită în Polonia. Modul misterios al găsirii ei a declanșat o anchetă

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 07:00 24 Oct 2024 Modificat la 07:31 24 Oct 2024

Poliția din Polonia a lansat o anchetă după ce o colecție de peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului a apărut pe neașteptate în nord-vestul țării, notează CNN. Descoperirea a ieșit la iveală atunci când fotografii ale artefactelor, inclusiv arme, vârfuri de lance din bronz, coliere și capete de scut, au fost transmise Biroului provincial de protecție a patrimoniului din orașul Szczecin, potrivit unui comunicat al poliției din Pomerania de Vest, publicat vineri.

Atunci când un investigator specializat în furturi de artă a dat de urma persoanelor care au distribuit fotografiile, acestea au declarat că artefactele au fost lăsate anonim în fața unei asociații istorice locale din orașul Gryfino.

Asociația istorică a predat apoi artefactele Biroului Provincial de Protecție a Patrimoniului din Szczecin, care a raportat o infracțiune de descoperire de comori fără permisiune.

„Comoara a fost dobândită prin percheziții ilegale și apoi a fost excavată, ceea ce a făcut ca ea să își piardă complet contextul arheologic”, a declarat poliția, adăugând că acest lucru face imposibilă datarea cu radiocarbon.

„Aceasta este una dintre cele mai mari comori descoperite în Polonia în ultimii ani”, au spus ei.

Cei responsabili riscă până la opt ani de închisoare, potrivit declarației.

Datorită naturii obiectelor: arme, coliere, capete de scut, seceri, vârfuri de suliță din bronz, este mai degrabă o comoară - o acumulare de artefacte istorice - decât o urnă de incinerație și obiecte depuse într-un mormânt. Comoara constă în peste 100 de artefacte, inclusiv 73 de obiecte mari și seturile lor, cum ar fi 30 de coliere din bronz și mai multe obiecte din argint.

Artefactele au fost transferate la biroul Conservatorului Provincial al Patrimoniului din Szczecin, care va decide unde vor fi adăpostite în cele din urmă obiectele.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole