Antena 3 CNN Coronavirus Comitetul Britanic pentru Vaccinare: "Cetăţenii sub 30 de ani să primească o alternativă la AstraZeneca"

Comitetul Britanic pentru Vaccinare: "Cetăţenii sub 30 de ani să primească o alternativă la AstraZeneca"

Comitetul Britanic pentru Vaccinare şi Imunizare (JCVI) a pledat, miercuri, pentru o limitare a utilizării vaccinului AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de sub 30 de ani.

de Adrian Iclozan    |   

Comitetul Britanic pentru Vaccinare: Adulţilor sub 30 de ani ar trebui să li se ofere alternativă la AstraZeneca

"Adulţii cu vârste între 18 şi 29 de ani, a căror stare de sănătate nu îi predispune la riscul ridicat de a face forma gravă a infecţiei cu COVID-19 trebuie să beneficieze de o alternativă de vaccinare la AstraZeneca, în cazul în care acest lucru este posibil", a spus, miercuri, şeful JCVI, citat de CNN.

Solicitarea vine după ce Agenţia britanică de Reglementare pentru Medicamente şi Îngrijire Medicală (MHRA) a confirmat că există o "legătură posibilă" cu cazurile "foarte rare" de formare a cheagurilor de sânge. 

Conform directorului executiv al MHRA, Dr. June Raine, deşi există o posibilitate semnificativă, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a stabili, dincolo de orice îndoieli, că vaccinul AstraZeneca provoacă efectele secundare menţionate. 

Potrivit dr. Raine, MHRA a depistat 79 de cazuri în contextul în care în Marea Britanie au fost administrate peste 20 de milioane de doze de AstraZeneca până în data de 30 martie anul curent.

Agenţia Europeană pentru Medicamente admite oficial legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi chegurile de sânge, ca "efect secundar rar"

Comitetul de siguranţă EMA (PRAC) a conchis că situaţiile de apariţie a "cheagurilor neobişnuite de sânge" în condiţiile unui număr scăzut de trombocite trebuie să fie enumerate printre efectele secundare rare ale Vaxzevria - denumirea curentă a AstraZeneca, se menţionează într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei. 

"Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad", a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.

Pentru mai multe informaţii, Comitetul de siguranţă a solicitat noi studii și modificări la cele în curs și va întreprinde orice acțiuni suplimentare necesare, menţionează comunicatul dat publicităţii miercuri.

Comunicatul EMA nu recomandă suspendarea vaccinărilor cu AstraZeneca.

Subiecte în articol: astrazeneca Marea Britanie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben