Sesizarea de plagiat formulată de Grupul de Investigații Politice (GIP) cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi este ”parțial îndreptățită și fundamentată” - aceasta este una dintre concluziile Comisiei de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT), au declarat surse din conducerea UVT, potrivit PressOne.
Sesizarea GIP viza circa 4.000 de rânduri din totalul de 11.000 de rânduri ale tezei intitulate ”Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, cu care procurorul-șef al DNA a obținut, în 2011, titlul de doctor în Drept.
Potrivit surselor amintite, Comisia de Etică a UVT a constatat că există similitudini cu lucrări ale altor autori în cazul a peste 500 de rânduri din cele 4.000 vizate de sesizare.
Data de 17 noiembrie a fost termenul-limită până la care UVT trebuia să-şi exprime poziţia în legătură cu sesizarea de plagiat formulată de GIP.
GIP: Aștept decizia CNATDCU de plagiat, singura variantă posibilă
”Așteptăm confirmarea oficială și mai ales reacția care va fi interesantă și, cred eu, destul de zgomotoasă”, a comentat Adrian Ursu, joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
La rândul său, președintele GIP, Mugur Ciuvică, a spus că așteaptă rezultatul oficial al CNATDCU și ”singura variantă posibilă, de plagiat” în acest caz.
”Înțeleg că cei de la Universitatea de Vest au făcut propria cercetare, dar rezultatul oficial e cel care contează, al celor de la CNATDCU. Ei să decidă dacă e plagiat sau nu. Dacă vor decide că e plagiat, ceea ce e singura variantă posibilă în cazul de față, să decidă și retragerea titlului de doctor”, a spus Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, joi, la Antena 3.
UVT nu menține sau retrage titlul de doctor deținut de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, singura instituție abilitată în acest sens fiind Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
De unde a pornit scandalul cu presupusul plagiat al șefei DNA, Codruța Kovesi
Deputatul spune că, în 2012, el și alți înalți funcționari ai statului au făcut parte dintr-o Comisie tehnică a Consiliului Național de Etică, comisie care trebuia să stabilească dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în teza de doctorat sau nu.
Sebastian Ghiță spune că, de fapt, Comisia nu s-a întrunit.
Citiți și Ce scrie în denunțul făcut de Sebastian Ghiță. Acuzații năucitoare la adresa Laurei Codruța Kovesi
Îndrumătorul lucrării de doctorat al lui Kovesi: Scandalul e o "mânăreală politică"
Ce a constatat Universitatea de Vest după ce a analizat teza de doctorat a șefei DNA