Antena 3 CNN Actualitate Comisia Juridică a respins cererea privind urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu

Comisia Juridică a respins cererea privind urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu

1 minut de citit Publicat la 10:34 17 Mai 2017 Modificat la 10:34 17 Mai 2017

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat aviz negativ privind solicitarea procurorului general cu privire la cererea de încuviinţare a urmăririi penale a social-democratului Eugen Bejinariu. 

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act luni de scrisoarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, referitoare la deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, prin care se revine asupra unei solicitări mai vechi referitoare la încuviinţarea urmăririi penale a acestuia pentru abuz în serviciu. 

Eugen Nicolicea a spus că faptele de care este acuzat Eugen Bejinariu s-au prescris. 

"Cu 16 voturi 'pentru', şapte voturi 'împotrivă' şi o abţinere, comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13, indice 2, din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În articolul 3 al Codului penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004", a explicat Nicolicea, la Palatul Parlamentului.

Întrebat de ce anul trecut când s-a dat dat un raport pozitiv din partea comisiei pe aceeaşi solicitare nu s-a sesizat această neconcordanţă legislativă, Nicolicea a spus: "Probabil persoanele implicate, mă refer la Parchet, avocaţi, colegi de-ai mei, nu au sesizat acest lucru. Acum a fost sesizat".

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, celelalte persoane pentru care a început urmărirea penală în acest dosar nu sunt discriminate, aşa cum a afirmat procurorul general.

"Nu am să comentez ce a spus dânsul (procurorul general - n.r.), dar vă trimit la definiţia discriminării: punerea unei persoane într-o situaţie de inferioritate faţă de altă persoană aflată în aceeaşi situaţie. Celelalte persoane la care face referire, dacă nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate faţă de domnul Bejinariu pentru că faptele comise în calitate de ministru nu pot să fie comise decât de miniştri, deci nu poate fi niciun fel de discriminare. Citiţi deciziile Curţii, care spune că aici nu este vorba de o imunitate, cum se spune, ci este vorba de o protecţie procedurală pentru faptele comise în calitate de ministru. Mă mir că nu au fost citite aceste acte", a afirmat Nicolicea.

El a adăugat că decizia comisiei este una corectă din punct de vedere moral, pentru că ea se referă la solicitare, iar dacă solicitarea este greşită aceasta nu poate fi aprobată.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole