Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană, decizie fără precedent împotriva Ungariei pentru încălcarea statului de drept

Comisia Europeană, decizie fără precedent împotriva Ungariei pentru încălcarea statului de drept

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 13:52 27 Apr 2022 Modificat la 15:06 27 Apr 2022

Mișcarea de miercuri a fost anticipată în presa de la Budapesta, potrivit căreia comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, urma să trimită în aceeași zi notificarea oficială scrisă către guvernului ungar.

Ungaria este prima țară europeană în cazul căreia se aplică această procedură.

Decizia politică a fost luată în urmă cu trei săptămâni, după ce Comisia Europeană a analizat răspunsurile Budapestei la o scrisoare trimisă în noiembrie anul trecut, în care executivul comunitar solicita informații cu privire la preocupările sale privind statul de drept.

"Am evaluat cu atenție răspunsul la întrebări. Concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas", spunea la momentul respectiv Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Procedura a fost lansată, dar este lungă și necesită votul celorlalți membri ai blocului comunitar

Odată demarat oficial procesul, Budapesta are trei luni la dispoziție pentru a răspunde notificării scrise.

Executivul UE va face apoi o nouă evaluare, la care sunt așteptate observațiile statului în cauză.

Consiliul UE, compus din reprezentanți ai fiecărui stat membru, va decide, în cele din urmă, dacă reduce finanțarea pentru Ungaria.

Orice hotărâre în acest sens necesită o majoritate calificată, adică cel puțin 55% din țările UE, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului comunitar.

Finalizarea întregii proceduri ar putea dura până la nouă luni.

Gergely Gulyas, șef de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat anterior că Bruxelles-ul "pedepsește alegătorii maghiari pentru alegerile lor democratice".

UE inițiază procedura după victoria lui Viktor Orban în alegeri

La începutul acestei luni, partidul FIDESZ a câștigat alegerile legislative din Ungaria, mișcare ce i-a garantat premierului Viktor Orban un patrulea mandat consecutiv.

Observatorii internaționali ai scrutinului au spus că alegerile au fost afectate de poziția privilegiată a FIDESZ, după ani de zile în care liderul ungar a preluat treptat controlul instituțiilor democratice și a canalizat banii contribuabililor către apropiații săi.

De la venirea la putere în 2010, guvernul lui Viktor Orban a impus o nouă constituție și a schimbat sistemul electoral, iar formațiunea FIDESZ și-a extins influența în sistemul judiciar, în presa de stat și în sistemul educațional, plasându-i pe loialiștii lui Orban la cârma mai multor instituții.

În același timp, corupția la nivel înalt s-a răspândit în Ungaria, membrii familiei premierului și prietenii apropiați ai acestuia ajungând printre cele mai bogate persoane din țară, în parte pe seama proiectelor de achiziții publice finanțate de UE.

Drept urmare, după cum spun experții și oponenții politici, Ungaria nu mai este acum o democrație propriu-zisă.

Foto: premierul maghiar Viktor Orban 

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole