Reprezentanţa Comisiei Europene în România se declară îngrijorată de faptul că modificările anunţate de Tudorel Toader pe 23 august ar putea afecta independenţa Justiţiei în cazul în care ar intra în vigoare şi, totodată, spune că este surprinsă de unele materiale de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană.
„Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege şi ar intra în vigoare”, a declarat Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţie.
De asemenea, aceasta se declară surprinsă de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană.
Cristea aminteşte faptul că, în întâlnirea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante.
„Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi”, a mai spus Cristea.
„Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiţiei şi al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 şi să consolideze ireversibilitatea şi durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar”, a conchis Angela Cristea.