Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană a prezentat bugetul UE pentru 2024. Cum se vor împarți banii și care sunt programele cele mai importante

Comisia Europeană a prezentat bugetul UE pentru 2024. Cum se vor împarți banii și care sunt programele cele mai importante

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 19:01 07 Iun 2023 Modificat la 19:01 07 Iun 2023

Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE de 189,3 miliarde euro pentru 2024.

Bugetul va fi completat de o sumă estimată la 113 miliarde de euro sub formă de plăți pentru subvenții în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare post-pandemică al UE.

Capacitatea combinată a celor două instrumente va continua să impulsioneze redresarea economică în curs a Europei și să creeze locuri de muncă, consolidând, în același timp, autonomia strategică a Europei.

UE s-a confruntat cu provocări excepționale în ultimii ani, printre care o creștere rapidă a inflației, care a exercitat o presiune considerabilă asupra capacității bugetului de a răspunde în continuare noilor evoluții.

Cu toate acestea, proiectul de buget pentru 2024 continuă să ofere o finanțare esențială pentru prioritățile politice ale UE, conform planificării. Cheltuielile legate de tranziția verde și digitală vor constitui în continuare o prioritate, astfel încât Europa să devină mai rezilientă și mai pregătită pentru viitor.

Pentru a aborda diferitele alte priorități ale UE, Comisia propune alocarea următoarelor sume pentru diferitele priorități ale Comisiei (în angajamente):

  • 53,8 miliarde de euro pentru politica agricolă comună și 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit, afaceri maritime și acvacultură, pentru fermierii și pescarii europeni, dar și pentru a consolida rezistența sectoarelor agroalimentar și al pescuitului și pentru a asigura marja de manevră necesară pentru gestionarea crizelor.
  • 47,9 miliarde de euro pentru dezvoltare regională și coeziune, pentru a sprijini coeziunea economică, socială și teritorială, precum și infrastructura care sprijină tranziția ecologică și proiectele prioritare ale Uniunii.
  • 15,8 miliarde de euro pentru a sprijini partenerii și interesele UE în lume, din care 11,4 miliarde de euro în cadrul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală (NDICI – Europa globală), 2,1 miliarde de euro pentru Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA III) și 1,7 miliarde de euro pentru ajutor umanitar (HUMA).
  • 13,6 miliarde EUR pentru cercetare și inovare, din care 12,8 miliarde euro pentru Orizont Europa, programul emblematic de cercetare al Uniunii. Proiectul de buget include, de asemenea, finanțarea Legii cipurilor europene în cadrul programului Orizont Europa și prin redistribuire de la alte programe.
  • 4,6 miliarde de euro pentru investiții strategice europene, din care 2,7 miliarde de euro pentru mecanismul Conectarea Europei, pentru îmbunătățirea infrastructurii transfrontaliere, 1,3 miliarde de euro pentru programul Europa digitală, pentru a contura viitorul digital al Uniunii, și 348 de milioane de euro pentru InvestEU pentru prioritățile-cheie (cercetare și inovare, tranziția ecologică și digitală, sectorul sănătății și tehnologiile strategice).
  • 2,1 miliarde de euro pentru cheltuieli dedicate spațiului, în principal pentru Programul spațial european, care va reuni acțiunile Uniunii în acest domeniu strategic.
  • 10,3 miliarde de euro pentru oameni, coeziune socială și valori, din care 3,96 miliarde de euro pentru costurile de împrumut în creștere pentru NGEU (care vor fi monitorizate îndeaproape), 3,7 miliarde de euro pentru Erasmus+ pentru a crea oportunități de educație și mobilitate pentru oameni, 332 de milioane de euro pentru a sprijini artiștii și creatorii din întreaga Europă și 215 milioane de euro pentru a promova justiția, drepturile și valorile.
  • 2,4 miliarde de euro pentru mediu și acțiuni privind clima, din care 745 de milioane de euro pentru programul LIFE, pentru a sprijini atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, și 1,5 miliarde de euro pentru Fondul pentru o tranziție echitabilă, pentru a se asigura că tranziția ecologică funcționează pentru toți.
  • 2,2 miliarde de euro pentru protejarea frontierelor noastre, din care 1,1 miliarde de euro pentru Fondul pentru gestionarea integrată a frontierelor (IBMF) și 874 de milioane de euro (contribuția totală a UE) pentru Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).
  • 1,7 miliarde euro pentru cheltuieli legate de migrație, din care 1,5 miliarde euro pentru sprijinirea migranților și a solicitanților de azil, în conformitate cu valorile și prioritățile noastre.
  • 1,6 miliarde de euro pentru a face față provocărilor din domeniul apărării, din care 638 de milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea capacităților și cercetarea în cadrul Fondului european de apărare (FED), 241 de milioane de euro pentru a sprijini mobilitatea militară, 260 de milioane de euro pentru noul instrument de apărare pe termen scurt (EDIRPA) și 343 de milioane de euro pentru a sprijini producția de muniție.
  • 947 de milioane de euro pentru a asigura funcționarea pieței unice, inclusiv 602 milioane de euro pentru programul privind piața unică și 200 de milioane de euro pentru activități în domeniul antifraudă, fiscalitate și vamă.
  • 754 de milioane euro pentru EU4Health, pentru a asigura un răspuns cuprinzător în domeniul sănătății la nevoile populației, precum și 230 de milioane euro pentru mecanismul de protecție civilă al Uniunii (rescEU), pentru a putea desfășura rapid asistență operațională în caz de criză.
  • 726 de milioane euro pentru securitate, din care 315 milioane EUR pentru Fondul de securitate internă (FSI), care va combate terorismul, radicalizarea, criminalitatea organizată și criminalitatea informatică.
  • 213 milioane euro pentru conexiuni securizate prin satelit în cadrul noului program al Uniunii pentru conectivitate securizată.

Proiectul de buget pentru 2024 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, astfel cum a fost adoptat la sfârșitul anului 2020, inclusiv ajustările tehnice ulterioare, și urmărește să transforme prioritățile acestuia în rezultate anuale concrete.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole