Antena 3 CNN Economic Comisia Europeană lansează două noi instrumente financiare pentru a stimula investițiile în întreprinderi noi și în dezvoltarea urbană durabilă

Comisia Europeană lansează două noi instrumente financiare pentru a stimula investițiile în întreprinderi noi și în dezvoltarea urbană durabilă

S.T.
1 minut de citit Publicat la 20:36 11 Iul 2016 Modificat la 20:36 11 Iul 2016

Comisia Europeană a adoptat două instrumente financiare noi „gata de utilizare” pentru investițiile din fondurile ESI pentru a simplifica accesul la finanțare al întreprinderilor noi și al promotorilor de proiecte de dezvoltare urbană, informează europa.eu.

Comisarul pentru politica regională Corina Crețu a declarat: „Instrumentele financiare sunt o modalitate eficientă de a investi în idei și afaceri noi și în talentul cetățenilor UE, utilizând în același timp mai puține resurse publice. Potențialul acestora de a mobiliza capital privat este uriaș și ar trebui exploatat pe deplin atunci când se investesc fonduri ESI”.

Create astfel încât să respecte deja Regulamentul privind fondurile ESI și normele privind ajutoarele de stat, instrumentele financiare „gata de utilizare” au fost proiectate să favorizeze folosirea sprijinului financiar reînnoibil de către statele membre în defavoarea granturilor tradiționale și să combine resurse publice și private.

Comisia lansează două noi instrumente financiare

  • Un mecanism de coinvestiții care să ofere finanțare pentru întreprinderi noi și IMM-uri. Acest sprijin le va permite să-și dezvolte modelele de afaceri și să atragă finanțări suplimentare printr-un program de investiții colective gestionat de un intermediar financiar principal. Investițiile totale, combinând resursele publice și private, se pot ridica până la 15 milioane EUR per IMM. În perioada 2007-2013, SAS JEREMIE, în regiunea franceză Languedoc-Roussillon, a fost un exemplu de astfel de mecanism de coinvestiții, care a utilizat resurse din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru a atrage capital privat și a investi în IMM-uri de înaltă tehnologie în regiunea respectivă.
  • Fondurile de dezvoltare urbană vor sprijini proiecte urbane durabile, de exemplu în domeniul transportului public, al eficienței energetice sau al regenerării zonelor urbane. Proiectele trebuie să fie viabile din punct de vedere financiar și să facă parte dintr-o strategie de dezvoltare urbană integrată și durabilă. Investițiile totale, combinând resursele publice și private, se pot ridica până la 20 milioane EUR per proiect. Sprijinul va lua forma unui fond de împrumut gestionat de un intermediar financiar, cu resurse din fondurile ESI și o contribuție de minimum 30 % de capital privat. Un astfel de fond de dezvoltare urbană a fost creat la Pomorskie, în Polonia, în perioada 2007-2013.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole