Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană, decizie radicală în privința ambalajelor de plastic

Comisia Europeană, decizie radicală în privința ambalajelor de plastic

5 minute de citit Publicat la 17:45 16 Ian 2018 Modificat la 17:45 16 Ian 2018

Comisia Europeană a adoptat marţi prima strategie la nivel european privind materialele plastice, care se înscrie în eforturile de tranziţie spre o economie mai circulară şi prevede că toate ambalajele din plastic de pe piaţa Uniunii Europene vor deveni reciclabile până în 2030, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Obiectivul strategiei este acela de a proteja mediul de poluarea cu plastic şi, în acelaşi timp, de a stimula creşterea şi inovarea, astfel încât provocările cu care ne confruntăm să devină un program pozitiv pentru viitorul Europei. Există argumente economice solide pentru transformarea modului în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE, iar dacă Europa va lua iniţiativa în acest domeniu vor fi create noi posibilităţi de investiţii şi locuri de muncă. Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piaţa UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţională a microplasticului va fi limitată.

"Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs şi folosit, în 2050 oceanele vor conţine mai mult plastic decât peşte. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea şi în organismele noastre. Singura soluţie pe termen lung este reducerea deşeurilor din plastic, printr-o reciclare şi o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetăţenii, industria şi administraţiile trebuie să o soluţioneze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou şi mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecţia cetăţenilor şi a mediului, menţinând, în acelaşi timp, competitivitatea industriei noastre", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

La rândul său, Jyrki Katainen, vicepreşedintele responsabil cu locurile de muncă, creşterea economică, investiţiile şi competitivitatea, a afirmat că noua strategie pune bazele unei noi economii circulare a materialelor plastice şi va atrage investiţii în sprijinul acesteia.

"Astfel, vom contribui la reducerea deşeurilor de plastic de pe uscat, din aer şi din mări şi, în acelaşi timp, vom crea noi oportunităţi pentru inovare, competitivitate şi crearea unor locuri de muncă de înaltă calitate. Industria europeană are o oportunitate extraordinară de a se impune ca lider mondial în materie de noi tehnologii şi materiale. Consumatorilor li se oferă posibilitatea de a face alegeri în cunoştinţă de cauză pentru a proteja mediul. Toate părţile vor avea de câştigat", a subliniat Katainen.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic, însă mai puţin de 30% sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85% din deşeurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar şi în plămânii şi pe mesele noastre, iar efectele asupra sănătăţii ale microplasticului din aer, din apă şi din alimente sunt încă necunoscute. Noua strategie la nivelul UE privind materialele plastice va aborda această problemă în mod direct, pornind de la măsurile luate de Comisie până în prezent.

Strategia privind materialele plastice va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE. Mult prea adesea, plasticul este produs, folosit şi aruncat fără a fi valorificate beneficiile economice ale unei abordări mai circulare, aducând astfel daune şi mediului înconjurător. Obiectivul nostru este de a proteja mediul şi, în acelaşi timp, de a pune bazele unei noi economii a materialelor plastice, bazată pe metode de concepţie şi producţie care să respecte pe deplin necesităţile de reutilizare, de reparare şi de reciclare şi pe elaborarea unor materiale mai sustenabile.

Europa este cea mai în măsură să conducă această tranziţie. Această abordare va aduce noi oportunităţi în ceea ce priveşte inovarea, competitivitatea şi crearea de locuri de muncă. Odată cu Strategia privind materialele plastice, Comisia a adoptat şi un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acoperă fiecare etapă a ciclului. Cadrul va măsura progresele în ceea ce priveşte tranziţia către o economie circulară la nivelul UE şi la nivelul statelor membre.

Prin noua strategie, Uniunea Europeană va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi. Se vor elabora norme noi privind ambalajele, cu scopul de a îmbunătăţi posibilităţile de reciclare a plasticului utilizat pe piaţă şi de a stimula cererea de conţinut de plastic reciclat. Pe măsură ce se va colecta mai mult plastic, va fi necesar să se extindă şi să se modernizeze instalaţiile de reciclare şi să se instituie un sistem optimizat şi standardizat pentru colectarea separată şi sortarea deşeurilor la nivelul UE. Aceste măsuri vor genera economii de aproximativ o sută de euro pe tonă de deşeuri colectate. De asemenea, măsurile vor genera o valoare adăugată mai mare, în sprijinul unei industrii reziliente şi mai competitive a materialelor plastice.

De asemenea, noua strategie va reduce cantitatea de deşeuri din plastic. Legislaţia europeană a dus deja la o reducere semnificativă a utilizării pungilor de plastic în mai multe state membre. Noile planuri se vor axa pe alte tipuri de articole din plastic de unică folosinţă şi pe uneltele de pescuit, vor sprijini campaniile de sensibilizare din statele membre şi vor stabili sfera de aplicare a normelor UE care urmează să fie propuse în 2018, pe baza datelor disponibile şi a consultării părţilor interesate. De asemenea, Comisia va lua măsuri pentru a limita utilizarea microplasticului în produse şi va stabili standarde pentru plasticul biodegradabil şi compostabil; va pune capăt poluării cu deşeuri a mărilor.

Noile norme privind instalaţiile portuare de preluare vor aborda problema deşeurilor marine. Se vor adopta măsuri care să asigure faptul că deşeurile generate pe nave sau acumulate pe mare nu sunt lăsate în urmă, ci sunt aduse pe uscat şi gestionate în mod corespunzător. Sunt incluse, de asemenea, măsuri care vor reduce sarcina administrativă a porturilor, a navelor şi a autorităţilor competente.

Noile reglementări vor stimula investiţiile şi inovarea. Comisia va elabora orientări pentru autorităţile naţionale şi pentru întreprinderile europene privind modul de reducere la minimum a deşeurilor din plastic la sursă. Sprijinul pentru inovare va fi majorat cu 100 de milioane de euro, cu ajutorul cărora se va finanţa dezvoltarea de materiale plastice inteligente şi mai reciclabile, îmbunătăţirea eficienţei proceselor de reciclare, precum şi depistarea şi eliminarea substanţelor periculoase şi a contaminanţilor din plasticul reciclat.

Sursă: Agerpres
Etichete: Comisia Europeana
Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole