Comisia Europeană solicită României să reducă deficitul bugetar în 2024 și în 2025 şi ne avertizează că nu ne-am ţinut de propriul plan, potrivit unui document transmis de executivul european, prezentat în exclusivitate, luni, la Antena 3 CNN.
Mai exact, Comisia Europeană spune că nu am luat măsurile de reformă la care ne-am angajat şi că în continuare cheltuim mult mai mult decât producem, adică deficitul bugetar este mult prea mare.
În documentul prezentat la Antena 3 CNN, Comisia Europeană face toată această analiză și ne arată că de fapt, nu am făcut ce ne-am angajat.
Comisia ne recomandă să luăm măsuri pentru reducerea deficitului, care înseamnă majorări de taxe și impozite și reducerea cheltuielilor publice.
[GAL layout="2"]În România, de la 1 iulie vom avea o acciză mărită la carburanți. Asta înseamnă că la benzină plătim în plus cu 0,43 RON pe litru, iar la motorină cu 0,40 RON pe litru. Acest lucru înseamnă chiar și 25 de lei în plus la un plin, de la 1 iulie.
Aceste scumpiri de carburanți ar putea să antreneze scumpiri în cascadă.
Apoi, se recalculează pensiile, cele pe care le anunță de la 1 septembrie Guvernul Marcel Ciolacu, şi unde impactul este de 10 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Acest lucru înseamnă că deficitul va crește și mai mult, iar gaura din buget trebuie acoperită din alte încasări.
De asemenea, în afară de majorarea pensiilor, guvernul are în plan şi creşterea salariului minim.
Toate aceste cheltuieli vin, însă, cu o presiune suplimentară pe buget. Analiștii economici vorbesc despre situația în care anul viitor, guvernul va fi nevoit să majoreze taxele, printre care și TVA, pentru a putea face față cheltuielilor pe care statul le are.
Florin Spătaru: Nu cred că soluția e creșterea de taxe, ci reducerea cheltuielilor publice
„Eu nu cred că soluția este creșterea de taxe, ci reducerea cheltuielilor publice.
(...) A fost un pachet pe care ni l-am asumat anul trecut, în octombrie și care va rămâne, și nu vom mai veni cu alte creșteri de taxe.
Soluția nu e creșterea taxelor, ci soluția o reprezintă creșterea veniturilor, colectarea mult mai bună, digitalizarea pe care premierul Ciolacu și-o asumă după atâția ani.
În niciun caz nu e o variantă prin care această majorare, să zicem, a TVA-ului ar reprezenta o soluție. Nu, dimpotrivă.
Vor fi şi reorganizări ale ministerelor. Până la sfârșitul lunii iunie, toate ministerele vor trebui să vină cu aceste propuneri de reorganizare.
Discutăm cu mediul de afaceri, tocmai pentru a veni în sprijinul lor și pentru a crește atât PIB-ul României, cât şi aceste venituri.
Avem aceste pachete care au fost asumate și spunem încă o dată, că nu vom veni cu creșteri de taxe în 2025, așa cum unii încearcă să sugereze în acest moment”, a susţinut Florin Spătaru, fostul ministru PSD al Economiei, luni, la Antena 3 CNN.