Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Comisia Europeană susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 15:01 17 Iun 2022 Modificat la 15:01 17 Iun 2022

Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Maia Sandu salută decizia Comisiei Europene

Președinta Moldovei, Maia Sandu a salutat decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European oferirea statului de țară candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă.

Reacția Rusiei

Oficialii ruşi susţin că urmăresc îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, atenţia cea mai mare fiind acordată cooperării sporite în domeniul apărării în cadrul blocului comunitar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că această chestiune „necesită atenţia noastră sporită, deoarece suntem cu toţii conştienţi de intensificarea discuţiilor din Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE”.

„Există diverse transformări pe care le observăm în modul cel mai atent", a adăugat Peskov

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole