Potrivit unui comunicat al CE, planul conectează toate politicile relevante ale UE în materie de combatere și prevenire a poluării și pune un accent deosebit pe modul de utilizare a soluțiilor digitale pentru a combate poluarea.
Acesta prevede revizuirea unor acte legislative ale UE pentru a identifica lacunele rămase în legislație.
"Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie ca UE să ocupe un loc fruntaș în lupta împotriva poluării la nivel mondial. Prin Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării vom crea un mediu de viață sănătos pentru europeni, vom contribui la o redresare rezilientă și vom stimula tranziția către o economie curată, circulară și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei", a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Planul stabilește obiective-cheie pentru 2030 de reducere a poluării la sursă comparativ cu situația actuală. Și anume:
- îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică;
- îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor, a deșeurilor de plastic din mediul marin (cu 50 %) și a microplasticelor deversate în mediul înconjurător (cu 30 %);
- îmbunătățirea calității solului prin reducerea cu 50 % a pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice;
- reducerea cu 25 % a ecosistemelor UE în care poluarea atmosferică amenință biodiversitatea;
- reducerea cu 30 % a numărului de persoane cu afecțiuni cronice cauzate de zgomotul produs de transport și reducerea semnificativă a cantității de deșeuri generate și cu 50 % a deșeurilor municipale reziduale.
"Împreună cu Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, adoptată anul trecut, acest plan de măsuri transpune în practică ambiția UE de reducere la zero a poluării pentru un mediu fără substanțe toxice. Acesta este indisolubil legat de obiectivele UE privind neutralitatea climatică, sănătatea, biodiversitatea și utilizarea eficientă a resurselor și se bazează pe inițiative din domeniul energiei, al industriei, al mobilității, al alimentelor, al economiei circulare și al agriculturii", se arată în comunicatul CE.
Săptămâna verde a UE de anul acesta, care va avea loc în perioada 1-4 iunie, le va permite cetățenilor din întreaga UE să discute despre reducerea poluării din multiplele sale perspective în cadrul conferinței principale de la Bruxelles, online și în cadrul a peste 600 de evenimente organizate în parteneriat, au anunțat reprezentanții CE.