”Unul dintre lucrurile majore, și aici România este un exemplu, nu unul bun, dar este un exemplu. Obiectivul prioritar ar fi închiderea gropilor de gunoi care nu sunt la standardele actuale, iar acesta este primul obiectiv, apoi este construirea la capacitate.
Aici cred că statele membre, și România desigur, pot să folosească banii pentru refacere și reziliență pentru a construi capacități pentru managementul deșeurilor la nivelul întregii țări. Astfel, ar putea aduna deșeurile și ar putea scăpa de ele.
Cred că acesta ar trebui să fie obiectivul principal și Comisia încurajează statele membre să facă acest lucru. Unul dintre lucrurile pe care statele membre ar trebui să le rețină este că, dacă vrem să implementăm economia circulară, care este susținută de cetățenii de peste tot, trebuie să rezolvăm problema deșeurilor aici, în UE.
Una dintre deciziile Comisiei, care a fost adoptată recent, a fost interzicerea exportului de deșeuri, pentru a rezolva problema deșeurilor la sursă. Asta înseamnă o problemă pentru unele state, dar, pe de altă parte, asta crește nevoia de inovație, obligă statele membre să ia decizii.
Desigur, nu ne putem baza doar pe reciclat. Nu avem cum să scăpăm de problema deșeurilor doar reciclând. Primul lucru pe care ar trebui să îl facem ar fi ca statele membre să investească mai mult în prevenirea acumulării de deșeuri”, a spus comisarul european de Mediu, Virginijus Sinkevičius.