Membrii PSD și PNL au votat, miercuri, comasarea alegerilor în România și liste comune la alegerile europarlamentare.
Liderii celor două partide din coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, într-o conferință de presă comună, deciziile finale luate în cadrul celor două ședințe.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că partidele au dat dovadă de "un minim sacrificiu de orgoliu" pentru stabilitatea țării și interesul românilor. Acesta a vorbit despre asumarea responsabilă a PNL și PSD pentru stabilitatea și coerența actului de guvernare.
"Nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice, care să fractureze tot ceea ce ține de îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat în fața românilor.", a spus acesta.
Cinci liberali au votat "împotrivă", doi s-au abținut, în timp ce 58 au votat "pentru", iar liderii PSD au votat în unanimitate calendarul alegerilor din 2024, comasarea și listele comune.
Cei cinci membri PNL care au votat împotrivă sunt: Robert Sighiartău - vicepreședintele PNL, Ioan Turc - primarul din Bistrița - Năsăud, președintele PNL Bihor - Ilie Bolojan, fostul premier Florin Cîțu și Florin Birta - primarul din Oradea.
Președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, și Președintele CJ Timiș, Alin Nica, s-au abținut.
Marcel Ciolacu: "E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist"
"Știm toți istoricul formării coaliției. România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni
Trebuie să facem deosebirea între a fi oameni politici și oameni de stat. Am dovedit că putem lua decizii în momente decisive
Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor
Am propus și o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare. E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist.", a declarat liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu.
"Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Am hotărât, în cursul lunii septembrie, să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt - 1-15 septembrie, 8-22 septembrie sau sfârşitul lunii septembrie. Una din cele trei va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită. Pe 8 decembrie, vor fi alegerile parlamentare.", a mai spus acesta.
Calendarul alegerilor din 2024, în România:
- Alegeri europarlamentare în România - 9 iunie 2024
- Alegeri locale în România - 9 iunie 2024 (comasate cu cele europarlamentare)
- Alegeri prezidențiale în România - turul 1 - 8 septembrie 2024, turul 2 - 22 septembrie 2024 (varianta preferată de premier)
- Alegeri parlamentare în România - 8 decembrie 2024
Alte variante pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, anunțate oficial de liderul PSD, sunt 1 și 15 septembrie, sau sfârșitul lunii septembrie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că preferă varianta 8 și 22 septembrie, pentru a nu exista o sincronizare a unui scrutin cu începutul școlii.
Nicolae Ciucă: PNL nu a votat devansarea alegerilor prezidențiale
PNL nu a votat devansarea alegerilor prezidențiale. Ciucă a obținut în BPN doar un mandat pentru comasarea alegerilor europarlamentare și locale și lista comună.
Nicolae Ciucă a spus că în BPN a obținut mandat doar pentru comasarea alegerilor europarlamentare și locale și lista comună.
"Nu am discutat despre calendarul alegerilor prezindețiale și generale. (...) După ce finalizăm toate etapele acestea pregătitoare, înainte de emiterea unei ordonanțe de urgență privind calendarul alegerilor, vom avea o întâlnire în BPN și vom lua o decizie", a spus Ciucă.
În ce privește candidatul la prezidențiale, Ciucă spune că "este mult prea devreme".
La rândul său, Marcel Ciolacu, întrebat dacă PSD exclude un candidat comun la alegerile prezidențiale, a spus că va emite deciziile legate de alegeri după decizia PNL legată de devansarea prezidențialelor.
"Voi aștepta decizia PNL și apoi voi emite legislația necesară pentru toate cele 3 rânduri de alegeri", a declarat Ciolacu.
Florin Cîţu: Am votat împotriva listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European
Senatorul PNL Florin Cîţu arată că a votat împotriva listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European.
"La BPN -ul de azi am votat ÎMPOTRIVA listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Niciodată nu voi vota un socialist/pesedist! Este o alianță toxică pentru români și pentru PNL", a postat Cîţu pe Facebook.