Antena 3 CNN Externe Comandant al Jihadului Islamic Palestinian care acum câteva luni și-a înscenat moartea, ucis într-un raid israelian în Cisiordania

Comandant al Jihadului Islamic Palestinian care acum câteva luni și-a înscenat moartea, ucis într-un raid israelian în Cisiordania

de Georgiana Marina    |   

Continuă operațiunile militare ale Israelului în Cisiordania ocupată. Armata israeliană a anunțat că a ucis cinci militanți în interiorul unei moschei într-un schimb de focuri, printre care și un comandant de top al grupării militante Jihadul Islamic Palestinian. Agenția oficială de presă a Autorității Palestiniene a declarat însă că 17 persoane au fost ucise, în total, în raidurile din teritoriu ale infanteriei israeliene. 

Armata israeliană a făcut raiduri în zeci de locuințe din orașul Tulkarm, aflat în Cisiordania și a blocat intrările în cartierul Nur Shams din apropiere.

Operațiune executată în forță pentru a captura militanți teroriști

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că au ucis încă cinci militanți în cadrul misiunii-fulger, inclusiv un comandant de top, Muhammad Jaber, care era cunoscut sub numele de Abu Shujaa. Jaber conducea filiala locală a grupării militante Jihadul Islamic Palestinian, care a confirmat moartea sa. De asemenea, el conducea un colectiv de facțiuni militante din zona Tulkarm.

El a devenit un erou pentru mulți palestinieni la începutul acestui an, când a fost declarat ucis într-o operațiune israeliană, doar pentru a face o apariție surpriză la înmormântarea altor militanți, unde a fost ridicat pe umerii unei mulțimi care îl aclamau.

Mahmoud Zetawi, ambulanţier Tulkarem: "Armata israeliană refuză în totalitate să permită accesul ambulanțelor (n.r. în tabăra Nur Shams), fie că este coordonat sau necoordonat. Chiar dacă ni s-ar permite să intrăm, după cum puteți vedea, ambulanțele nu pot accesa taberele nici măcar pentru a ajunge la cazurile umanitare și la persoanele cu boli - nu la persoanele rănite - ci la cazurile umanitare și la persoanele bolnave. Situația generală este mizerabilă".  

Nur Shams se numără printre mai multe tabere de refugiați construite în Orientul Mijlociu care datează de la războiul din 1948 din jurul creării Israelului, în care aproximativ 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost alungați din ceea ce este acum Israelul. Multe dintre tabere sunt însă bastioane ale militanților.

Explozii au fost auzite și în Jenin, unde trupele israeliene au operat în partea de est a orașului.

Localnic: "Armata israeliană au bombardat o casă în care se aflau tineri pe acoperiș, iar casa s-a prăbușit peste ei, aducând moartea pentru trei dintre ei, doi fiind frați. Al treilea frate a fost rănit și se află în stare critică, la fel și tatăl lor. Armata a efectuat percheziții casă cu casă, intrând în locuințe și interogând locuitorii. În plus, au distrus complet infrastructura". 

Violențele au luat amploare în Cisiordania de când atacul Hamas din Gaza din 7 octombrie a declanșat războiul.

Israelul a cucerit Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, iar palestinienii doresc toate cele trei teritorii pentru viitorul lor stat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile