Antena 3 CNN Actualitate Colonel Vasile Simileanu: ”Lavrov vrea să demonstreze că Rusia este pregătită pentru un conflict mondial”

Colonel Vasile Simileanu: ”Lavrov vrea să demonstreze că Rusia este pregătită pentru un conflict mondial”

”Miza probabil că este scaunul lui Vladimir Putin și al celor care sunt în jurul lui”, spune colonelul în rezervă Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, despre invazia rusească în Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Invitat la Antena 3, Vasile Simileanu a comentat cele mai recente mișcări ale Rusiei în războiul pornit în Ucraina. Acesta susține că exploziile de astăzi din Transnistria au fost planificate de Rusia.

„Atacul de astăzi este o provocare pusă în scenă de trupele speciale rusești dislocate în Transnistria. Nu a fost un atac din partea moldovenilor sau ucrainenilor. (...) Problema cu intervenția armatei transnistrene ca să atace Odesa, Odessa este legată de Transnistria printr-un pod. Acel pod poate fi oricând aruncat în aer de către militarii ucraineni și, din acel moment, militarii din Transnistria nu mai au cum să ajungă către Odesa.

Declarației doamnei Maia Sandu este cât se poate de normală. Republica Moldova își va păstra neutralitatea, chiar dacă domnul Lavrov dorește un Al Treilea Război Mondial. Dacă luăm declarațiile de la începutul conflictului și până în prezent, când discutăm despre Lavrov discutăm de lucruri concrete, totuși este ministru de Externe și știm că este o vulpe a diplomației internaționale. Vrea să demonstreze că Rusia este pregătită pentru un astfel de conflict mondial.

Consider că Rusia la ora actuală nu vrea să se oprească. Miza probabil că este scaunul lui Vladimir Putin și al celor care sunt în jurul lui. În momentul unui eșec, probabil că își vor pierde toate pozițiile sociale, banii enormi care se jonglează în economia neagră din spatele acestui stat terorist. Miza lui este 9 mai. Dacă pe 9 mai nu vine cu ceva palpabil în fața Rusiei, credibilitatea lui va fi definitiv în cădere și din acel moment probabil că vor începe probabil problemele sociale.”, a declarat Vasile Simileanu la Antena 3.

Pe 25 aprilie, sediul așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană a fost atacat cu un aruncător de grenade. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite.

În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”. Nu au fost înregistrate victime.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat astăzi că exploziile din Transnistria au fost lansate de forțele pro război din interiorul regiunii transnistrene.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni, au fost mai multe alerte cu bombe în instituții de învățământ și medicale.”, a declarat Maia Sandu.

 

Subiecte în articol: Rusia atacat Ucraina Transnistria
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile