Antena 3 CNN Meteo Alertă meteo ANM! Cod portocaliu de furtună în mai multe zone din ţară

Alertă meteo ANM! Cod portocaliu de furtună în mai multe zone din ţară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod Portocaliu de ploi cu grindină pentru mai multe zone din ţară.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Potrivit ANM, în localitățile Ciacova, Peciu Nou, Jebel, Giulvăz, Uivar, Șag, Otelec, Pădureni, Parța, din județul Timiș, este cod portocaliu de furtună.

Se vor semnala averse torențiale care vor cumula 35-40 l/mp, grindină de dimensiuni medii, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice.

Avertizarea este valabilă până la ora 21:25.

De asemenea, pentru județul vecin, Arad, ANM a emis o avertizare de Cod Galben de ploi.

Se vor semnala : averse care vor acumula peste 20...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

Zone vizate Cod Galben de ploi. Pecica, Sântana, Ineu, Chișineu-Criș, Curtici, Șiria, Pâncota, Târnova, Macea, Șicula, Zimandu Nou, Șimand, Apateu, Sintea Mare, Mișca, Seleuș, Cermei, Șepreuș, Livada, Zărand, Iratoșu, Șofronea, Tauț, Grăniceri, Socodor, Olari, Pilu, Dorobanți, Zerind, Șilindia;
Județul Bihor: Batăr, Ciumeghiu, Avram Iancu;

Avertizarea este valabilă până la ora 21:40.

Alertă meteorologică în România, se apropie ciclonul. Vor fi fenomene intense

Este alertă meteorologică în România, având în vedere că ciclonul care a devastat întreaga Europă ajunge şi la noi în ţară începând cu această seară. 

"Într-adevăr și în România, vremea devine tot mai instabilă în următoarele zile. Mâine încă sunt fenomene de intensitate, dar nu foarte mare.  Așteptăm într-adevăr instabilitate pe partea de sud-vest a țării, ploi, dar și în partea de vest, în Banat și în Crișana, precum și în zone de munte, în această după-amiază. 

De asemenea, și mâine începem ziua cu ceva ploi, dar slabe cantitativ, tot pe partea de sud-vest, apoi manifestări de instabilitate mai ales pe zona de munte, la fel ca astăzi.

Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări. Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.

Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat. De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării.

Astfel, temperaturile ajung și la 27-28 de grade Celsius și asta înseamnă că potențialul de instabilitate al masei de aer care vine și deasupra României crește treptat și știm cu toții că atunci când temperaturile sunt ridicate, potențialul de severitate al furtunilor crește.

Așa cum am menționat așteptăm și căderi de grindină, vijelii și cantități mari de apă în intervale scurte de timp, mai ales de marți după-amiază până joi, urmând ca spre final de săptămână vineri, sâmbătă, duminică să contăm pe o ameliorare sub aspectul instabilității.

Vremea va deveni mai frumoasă în zonele joase de relief, iar ploi să mai fie pe la deal și la munte, iar în consecință și temperaturile să mai crească spre weekend, să ne apropiem de 30 de grade.

Dacă până atunci temperaturile se vor situa în general între 20 și 27 de grade, odată cu ameliorarea sub aspectul instabilității, spre weekend temperaturile încep să crească. Ne vom apropia de 30 de grade în anumite zone, mai ales din partea de est și nord-est a țării", a transmis Mihai Huştiu, meteorolog ANM. 

Subiecte în articol: cod portocaliu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion