Antena 3 CNN Meteo Cod galben de caniculă în aproape toată ţara. Şefa ANM anunță că urmează o săptămână de foc

Cod galben de caniculă în aproape toată ţara. Şefa ANM anunță că urmează o săptămână de foc

Valul de căldură se extinde în România, cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius în sud, potrivit codului galben de caniculă emis luni de ANM.

Astfel, 25 de județe din ţară sunt luni sub cod galben de căldură, iar marți, avertizarea meteo se extinde la 29 de judeţe.

„Luni, valul de căldură se va extinde și intensifica ușor în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și jumătatea de sud a Moldovei, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități", se arată în informarea ANM.

Județele vizate sunt Bucureștiul și Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

Marți, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova și Maramureș, precum și în sud-vestul Transilvaniei, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade și local 38-39 de grade în regiunile sudice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. 

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Numărul județelor vizate se extinde la 29: Satu Mare, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

Valul de căldură va continua treptat să se extindă și să se intensifice în toată țara.

Prognoza specială pe Bucureşti: temperaturi de 37-39 de grade

„În intervalul 08.07.2024 ora 10:00 - 10.07.2024 ora 10:00

Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. 

Luni, temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade, iar marți va fi de 38-39 de grade. Minima termică va fi de 18-22 de grade”, potrivit ANM.

Elena Mateescu: „Va fi o săptămână de foc, la propriu”

Şefa ANM, Elena Mateescu, a spus luni, la Antena 3 CNN, că urmează o săptămână de foc.

„Într-adevăr, va fi o săptămână de foc, la propriu, având în vedere temperaturile foarte ridicate. 

Deja astăzi consemnăm valori în creștere, și chiar și aria județelor aflate sub cod galben privind valul de căldură, canicula și disconfortul termic dedicat este în extindere și intensificare în Banat, în Crișana, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, dar și jumătatea sudică a Moldovei. 

Ieri am consemnat deja valori de 35 de grade la umbră, în partea de vest, sud-vest a țării, cu 39-40 grade temperaturi resimțite.

Astăzi vorbim de temperaturi între 35 până la 37 de grade, indicele temperatură-umezeală cu siguranță va atinge și va depăși local pragul critic de 80 de unități. 

De mâine, temperaturile vor fi în creștere în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi între 35-37 de grade, dar local este posibil în partea de sud să ne apropiem de 38-39 de grade și în același timp și nopțile să devină unele tropicale în cea mai mare parte a țării, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade”, a spus şefa ANM, Elena Mateescu, luni, la Antena 3 CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile