Antena 3 CNN Actualitate CNSU intervine în problema echipamentelor medicale blocate la Unifarm. Ventilatoarele și concentratoarele vor ajunge de urgență în spitale

CNSU intervine în problema echipamentelor medicale blocate la Unifarm. Ventilatoarele și concentratoarele vor ajunge de urgență în spitale

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 16:49 15 Oct 2021 Modificat la 16:57 15 Oct 2021

396 de ventilatoare fixe și mobile și 20 de concentratoare vor ajunge la Departamentul pentru Situații de Urgență și, ulterior, la spitale, a decis CNSU în calitatea de autoritate publică prin care statul își exercită drepturile și obligațiile decurgând din calitatea de acționar unic al CN Unifarm SA.

Potrivit CNSU, remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale echipamentelor medicale vor fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare.

Hotărârea vine la o zi după ce Unifarm a solicitat deblocarea şi utilizarea stocului său de echipamente.

„Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesioniști din domeniile redresării și restructurării, economico-financiar, juridic, medical și management, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale. (...)

Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.”

Deblocarea stocului de materiale din depozitul Unifarm prin aprobarea unei ordonanțe de urgență poate fi făcută doar de un guvern cu drepturi depline. Un guvern interimar, cum este cel condus în momentul de față de premierul demis prin moțiune de cenzură, Florin Cîțu, potrivit Codului Administrativ al României, nu poate emite ordonanțe de urgență.

Premierul interimar Florin Cîțu a spus că a discutat cu Raed Arafat despre procedura legală prin care pot fi luate aceste echipamente.

„Să vedem care este procedura legală prin care putem să le luăm, să le împrumutăm, să le folosim acum. Nu știu, ele sunt cumpărate de Unifarm, dar putem să le luăm, poate, împrumut, și apoi să le dăm înapoi în stocul Unifarm. Nu este nevoie de OUG. I-am cerut lui Raed Arafat să găsească soluția legală”, a spus Florin Cîțu.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole