Antena 3 CNN Externe CNN: Xi Jinping și-a epurat rivalii și a creat o dictatură personală. Acum a început să-și epureze și aliații cei mai apropiați

CNN: Xi Jinping și-a epurat rivalii și a creat o dictatură personală. Acum a început să-și epureze și aliații cei mai apropiați

Adrian Dumitru
6 minute de citit Publicat la 10:23 16 Dec 2024 Modificat la 10:26 16 Dec 2024

În primii ani ai războiului lui Xi Jinping împotriva corupției din armata și statul chinez, dictatorul de la Beijing și-a consolidat controlul asupra celei mai mari armate din lume prin eliminarea generalilor din facțiunile rivale și prin înlocuirea lor cu aliați și protejați loiali lui.

Un deceniu mai târziu, scrie CNN, după ce a restructurat masiv armata chineză  (denumită oficial de regim Armata de Eliberare a Poporului, PLA – n. red.), dictatorul chinez rămâne tributar metodei de a-și asigura loialitatea celor de sub el printr-un efort aproape fără încetare de „luptă împotriva corupției”.

La fel ca mulți alți dictatori din istorie, Xi face și el pasul natural în această luptă constantă pentru loialitate absolută – își devorează aliații și oamenii puși de el în funcții.

La sfârșitul lunii trecute, Xi l-a epurat pe unul dintre cei mai apropiați oameni ai săi, un protejat care a lucrat vreme de decenii pentru a impune loialitatea față de dictator în interiorul PLA prin diverse metode, inclusiv prin verificarea militarilor.

Amiralul Miao Hua, care este membru al Comisiei Militare Centrale (CMC) a PLA, cel mai înalt for de conducere și gestionare a armatei, condu de dictator în suși, a fost suspendat pentru investigații legate de „încălcări serioase ale disciplinei”, a anunțat ministerul apărării de la Beijing, acuzații care sunt metafore folosite frecvent de dictatura chineză pentru a denota acuzații de corupție și lipsă de loialitate față de dictator.

Ca șef al departamentului politic al CMC, principalul organism condus de Xi, o organizație care gestionează eforturile de indoctrinare politică și numirile în funcții în armată, Miao este oficialul cu rangul cel mai înalt epurat de Xi în acest nou val.

De vara trecută, zeci de personaje cu rang înalt din establishment-ul lui Xi au fost demise, inclusiv doi miniștri ai apărării promovați tot de dictatorul chinez. Însă niciunul dintre ei nu poate spune că a avut aceeași relație de lungă durată cu Xi precum Miao, o relație care datează de la începutul carierei dictatorului chinez, în provincia de coastă Fujian.

Investigația față de Miao deschide un nou front într-un efort tot mai larg de epurare care a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Xi Jinping de a opri corupția sistemică din interiorul armatei sale și de a-i consolida capacitatea de luptă într-un moment de tensiuni geopolitice în creștere.

De-a lungul ultimului deceniu, Xi a condus un efort ambițios de transformare a PLA într-o organizație de luptă „de primă mână”. Dictatorul chinez speră că armata sa ar putea chiar să rivalizeze armata americană, obiectivul cheie fiind capacitatea PLA de a lupta și de a câștiga un război pentru cucerirea Taiwanului.

Căderea lui Miao, însă, reînnoiește întrebările cu privire la încrederea pe care Xi o are în generalii săi, cei care ar fi responsabili pentru război, spune Joel Wuthnow, cercetător senior la National Defense University, organizație educațională finanțată direct de Pentagon.

„Dacă se teme că a adus oameni care nu au o loialitate absolută față de el sau față de ideile lui, atunci asta e o mare problemă pentru el”, spune Wuthnow.

Experții spun că epurările constante ale lui Xi, chiar și împotriva propriilor acoliți, arată dilema frecventă a autocraților, cu care s-a confruntat inclusiv Mao – după eliminarea rivalilor politici, dictatorul nu se oprește niciodată din a căuta noi amenințări față de puterea lui absolută. Pasul natural este, astfel, căutarea „dușmanilor” în cercul de apropiați.

„Un nivel obscen al corupției”

Relația lui Miao cu Xi Jinping e veche de trei decenii. Originar din Fujian, el a fost ofițer politic în armată din anii 1980 până la începutul anilor 2000, perioadă în care Xi urca treptele ca oficial local în interiorul Partidului Comunist Chinez până la a deveni guvernator de provincie.

„Conform unor surse credibile, Xi a vizitat în mod regulat grupul de luptă din care făcea parte Miao la acel moment” și avea contacte dese cu acesta, spune James Char, observator de lungă durată al PLA și proceselor din interiorul acesteia.

Cariera militară a lui Miao a intrat în ascensiune imediat după venirea la putere a lui Xi. În 2014, el a fost promovat și a devenit comisar politic în marină, o schimbare neobișnuită, în condițiile în care până atunci a aparținut de forțele terestre. Trei ani mai târziu, el ajungea la CMC, la vârful puterii politice din armată.

„Nu există un acolit mai emblematic al lui Xi decât Miao. Dacă Miao este pus sub acuzare pentru corupție, atunci e clar că Xi nu a anticipat nivelul obscen al corupției care există printre elitele PLA”, spune Char.

În ultimul an și jumătate, efortul de epurare al lui Xi a țintit oficiali cu legături în domeniul obținerii de armament – precum forțele de rachete, o organizație internă care gestionează rachetele convenționale și nucleare ale Chinei.

Însă, căderea lui Miao semnalează o generalizare a eforturilor de epurare și în alte sectoare – precum cele de activitate politică – cele pe care Xi le-a descris drept „colacul de salvare” al armatei și marinei.

Ministerul apărării chinez nu a dat niciun detaliu, așa cum face deobicei, cu privire la acuzațiile care i se aduc lui Miao.

Pe poziție de comisar politic șef al PLA, Miao avea sarcina de a asigura loialitatea militarilor față de Partidul Comunist Chinez. Miao a avut sarcina de a gestiona promovările în interiorul armatei și urmărirea candidaților pentru a se asigura de loialitatea lor politică.

În trecut, astfel de poziții au fost reprezentant spațiul perfect pentru ca ocupanții lor să ceară mită în schimbul promovărilor. Predecesorul lui Miao, generalul Zhang Yang, s-a sinucis în timp ce era investigat pentru luare de mită.

În condițiile în care rivalitatea geopolitică dintre SUA și China se accentuează, armata chineză acționează și mai mult pentru achiziția de vase de război și armament, ceea ce creează oportunități mari pentru decidenți să acționeze corupt, spune Victor Shih, profesor de științe politice la Universitatea San Diego.

Totuși, spune Shih, ar putea exista și un alt motiv în spatele căderii lui Miao – „ o încercare mult prea evidentă de a-și crea propria facțiune în interiorul armatei”. „Bineînțeles că singurul care poate să creeze o facțiune este Xi însuși”.

Wuthnow crede că Xi l-a văzut pe Miao ca devenind mult prea puternic și independent și a vrut să „taie răul de la rădăcină” și să elimine o grupare pe care nu ar fi putut să o controleze complet.

„Nu cred că așa acționează liderii care sunt încrezători în propria putere și în abilitatea de a conduce comportamentul birocratic. Mi se pare, mai degrabă, un semn de slăbiciune, dacă nu chiar paranoia, această nevoie constantă de a răsturna carul”, a mai spus Wuthnow.

Schimbări tot mai dese la vârful statului chinez și armatei sale

Căderea lui Miao vine la mai puțin de un an după ce fostul ministru al apărării, Li Shangfu, a fost și el eliminat din interiorul CMC.

CMC avea șase membri, toți puși cu mâna de Xi, când acesta și-a început al treilea „mandat”, în urmă cu doi ani. Dacă Miao va fi și el eliminat din organizație, atunci două locuri ar rămâne libere.

Majoritatea dictatorilor își devorează, într-un final, apropiații și protejații – Iosif Stalin și Mao fiind, la rândul lor, notorii pentru acțiunile de epurare și schimbare constantă de șefi de organizații în PCUS, respectiv PCC și în armatele lor.

„Odată ce toți competitorii reali au dispărut, un dictator nu poate niciodată să se gândească - «Ei bine, toate amenințările au dispărut. Pot să mă relaxez». Ei știu că noi amenințări pot să apară oricând, inclusiv de la oamenii care le sunt foarte apropiați. Asta se întâmplă din nou și din nou”, spune Shih.

Rezultatul este că dictatorul caută mereu semne subtile că cineva complotează împotriva sa, iar acest tip de dinamică va deveni și mai severă cu cât Xi îmbătrânește și sănătatea sa începe să slăbească, adaugă el.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole