Antena 3 CNN Externe CNN: Două teorii cu privire la misterioasa explozie a pagerelor din Liban: „Nivelul de complexitate e incredibil”

CNN: Două teorii cu privire la misterioasa explozie a pagerelor din Liban: „Nivelul de complexitate e incredibil”

de Adrian Dumitru    |   

Explozia în serie a pagerelor din Liban și, conform informațiilor ulterioare, și din Siria a provocat teamă și panică în cele două țări, în condițiile în care oficialii nu-și pot da seama cum s-a produs acest atac concertat. Deși guvernul libanez a dat vina pe Israel, nu există încă vreo informație cu privire la felul în care s-a produs incidentul. Există, în prezent, printre experți, două teorii diferite cu privire la ce s-ar fi putut declanșa exploziile simultane ale pagerelor din Liban și Siria, care au provocat moartea a 9 oameni și rănirea a altor mii. 

Una dintre ele, este o breșă în zona de securitate cibernetică, care a dus la încălzirea și explozia bateriilor cu litiu.

O a doua  este că a fost vorba de un „atac la lanțul de aprovizionareși că pagerele au fost sabotate în timpul procesului de manufactură, producție și livrare.

David Kennedy, fost analist de informații al guvernului SUA, a declarat pentru CNN că exploziile, așa cum au fost ele văzute în imaginile video de pe rețelele sociale par să fie „mult prea mari pentru a fi declanșate de la distanță prin supraîncălzirea bateriilor”.

El mai spune că a doua teorie este mai plauzibilă.

„Este mult mai probabil ca Israelul să fi avut operatori în Hezbollah care să fi implantat pagerele cu explozibili care să fie detonate doar după primirea unui mesaj specific”, a mai spus el.

„Nivelul de complexitate necesar pentru a obține un astfel de rezultat e incredibil. Ar fi nevoie de multe componente diferite de informații și de execuție. Metoda principală de face asta e prin ajutorul inteligenței umane (HUMINT), împreună cu interceptarea lanțului de aprovizionare și modificarea directă a dispozitivelor”, a mai adăugat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile