Hotărârea nr. 2 din 22.01.2021 a CMBSU se aplică începând de luni şi a ţinut cont de evoluţia ratei de infectare în Capitală.
"Rata de infectare comunicată vineri este 2,52 la mie. Este a treia zi consecutivă în care rata de infectare este sub 3 la mie. Din punct de vedere legal, a trebuit să analizăm situaţia şi să luăm o decizie. Cu 47 de voturi pentru, o abţinere şi 4 voturi împotrivă, s-a luat decizia relaxării măsurilor, începând de luni, 25 ianuarie, ora zero", a spus prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, după şedinţa CMSU.
Astfel, îşi vor putea relua activitatea la interior barurile, restaurantele, cafenelele în limita a 30% din capacitate.
Sălile de spectacole şi cele de jocuri de noroc vor putea desfăşura, de asemenea, activităţi la interior cu respectarea aceleiaşi limite, 30% din capacitate.
Programul activităţilor interioare va trebui să se încadreze între orele 6 - 21.
Prefectul Capitalei a spus că a discutat cu reprezentaţii instituţiilor cu atribuţii pe linie de control şi păstrarea ordinii publice şi a precizat că acestea vor fi intransigente în cazul nerespectării normelor de prudenţă sanitară.
Autorităţile au optat pentru relaxarea măsurilor începând de luni pentru a evita aglomeraţia din weekend
"Recomandăm cetățenilor municipiului București prudență. Și autoritățile sunt prudente. Acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând de luni. Am considerat necesar ca toți operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric vom fi intransigenți", a indicat Traian Berbeceanu.
El a confirmat primirea scrisorii prin care ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a cerut amânarea redeschiderii localurilor HoReCa.
Berbeceanu nu a dorit să comenteze declaraţiile lui Voiculescu, care a spus că cifrele difuzate de Grupul de Comunicare Strategică nu reflectă realitatea în ceea ce priveşte rata de infectare.
[IVM_F0QNupUeLyy]
Cum a ajuns Capitala în zona galbenă
Miercuri, acest indicator a coborât sub 3 la mie iar prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu a spus că va aştepta 48 de ore pentru a constata dacă rata de infectare se menţine sub pragul critic.
Redeschiderea va respecta prevederile legale: localurile din industria ospitalităţii vor putea primi clienţi, în interior, în limita a 30% din capacitate.
Anterior deciziei de vineri după-amiază, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că, în opinia sa, rata de infectare nu are cum să scadă la nivelul comunicat de autorităţi şi că, probabil, de vină este Grupul de Comunicare Specială, care a comunicat date eronate.
Ministrul sănătăţii a cerut să se amâne redeschiderea localurilor HoReCa
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis, vineri, o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, în pofida datelor furnizate de autorităţi, care indică o scădere a ratei de infectare sub 3 la mia de locuitori.
Potrivit ministrului, "măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții". Aceasta, mai ales în contextul în care a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei, susţine Vlad Voiculescu.
Ministrul invocă un raport difuzat joi de ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor), care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.
El subliniază că orice alte măsuri de relaxare luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București.
În ce condiţii vor funcţiona restaurantele, cafenelele şi sălile de spectacol
În condiţiile scăderii ratei de infectare sub 3 la mie şi în conformitate cu prevederile normative în vigoare urmează să fie permisă:
- - funcționarea cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol, teatrelor și cinematografelor;
- - redeschiderea activităților "la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;
- - reluarea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
În cazul în care Capitala rămâne în zona galbenă, din 8 februarie se redeschid şi şcolile pentru ciclul primar şi anii terminali
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în urmă cu o săptămână că scenariul hibrid nu va mai exista din data de 8 februarie, când copiii ar trebui să se întoarcă în bănci. Astfel, vor rămâne doar cele trei scenarii anunțate de președintele Klaus Iohannis.
"Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală", a precizat preşedintele, într-o declaraţie făcută în data de 14 ianuarie.