Antena 3 CNN Actualitate Clujenii care găzduiesc refugiaţi, somaţi de autorităţi să plătească taxe pentru ei: "Nu am cuvinte să-mi exprim indignarea"

Clujenii care găzduiesc refugiaţi, somaţi de autorităţi să plătească taxe pentru ei: "Nu am cuvinte să-mi exprim indignarea"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 22:45 04 Apr 2022 Modificat la 22:45 04 Apr 2022

Un număr de 646.087 de cetățeni ucraineni au intrat în România din data de 10 februarie, iar dintre aceștia 4.332 au cerut azil, informează Guvernul.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 7.820 cetățeni ucraineni, 4.563 direct din Ucraina, 1.336 din Republica Moldova și 1.921 din alte state.

Şi dacă unii români sunt răsplătiți cu bani de la stat pentru că au ajutat necondiționat pe cei care au fugit din calea războiului, la Cluj cei care găzduiesc refugiați sunt somați să plătească taxe de salubrizare pentru fiecare persoană ajutată.

O spune o familie de clujeni care găzduiește 11 ucraineni.

"Motivele pentru care am ajutat sunt evidente. Și noi avem doi copii și m-am imaginat pe mine plecând cu o valiză spre nicăieri, fugind din calea războiului.

Am aflat cu stupoare că trebuie să îi înscriu pe cei 11 refugiați la gunoi, cu toate că până acum gunoaiele făcute de ei le-au predat socrii mei, care locuiesc alături. 

(...) Deci iată ce ajutor ne oferă Primăria Florești celor care ajutam refugiați de război. Probabil era singura metodă prin care puteau câștiga și ei ceva bani.

Mă gândesc că li se lăsau mașinile de gunoi de la cei câțiva saci pe săptămâna în plus. Nu am cuvinte să-mi exprim indignarea”, spune clujeanca, citată de stiridecluj.ro

Bani de la stat, pentru românii care au găzduit refugiați ucraineni. Când trebuie depuse cererile

Românii care au găzduit refugiați ucraineni în martie pot depune, până marți, cererile pentru a primi de la stat banii pentru decontarea alimentelor. 

Deocamdată, ei doar 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată, însă recent Guvernul a adoptat un act normativ prin care a majorat cu 50 de lei ajutorul oferit românilor care îi găzduiesc pe ucraineni, potrivit rador.ro.

”Se prevede faptul că în primele trei zile lucrătoare ale lunii se depun documentele aferente lunii anterioare. Referitor la cei 50 de lei prevăzuți în legislație pentru cazare, trebuie precizat faptul că nu avem încă norme metodologice. 

De aceea, încurajăm pe toți cetățenii care în luna martie au cazat cetățeni ucraineni să își depună acum pentru a primi cei 20 de lei pentru serviciile de masă, urmând ca în momentul în care apar normele procedurale să primească și cei 50 de lei”, a explicat Sorin Ionescu, subprefectul de Timiș.

Cei care nu reușesc să depună cererea în primele trei zile lucrătoare din lună pot depune solicitările și mai târziu, dar banii vor fi acordați în luna următoare.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole