Oraşul Praga este pe primul loc în UE când vine vorba de uşurinţa de a găsi un loc de muncă, în condiţiile în care, în anul 2015, aproximativ 72% dintre respondenţii unui sondaj erau de acord cu afirmaţia că este uşor să găsească un loc de muncă în capitala Cehiei, urmaţi de locuitorii din Cluj-Napoca (67%), München (62%) şi Bratislava (62%), arată datele publicate vineri de Eurostat.
La polul opus, există 10 oraşe în Uniunea Europeană unde 8 din 10 respondenţi nu sunt de acord cu afirmaţia că este uşor să găsească un loc de muncă. Cel mai mare procent de respondenţi care nu sunt de acord cu această afirmaţie sunt în Palermo (96%), Napoli (93%) şi Torino (85%), precum şi în regiunea Athina din jurul capitalei Greciei (85%) şi oraşul spaniol Málaga (85%).
Referitor la gradul de satisfacţie al locuitorilor din oraşele din UE faţă de locul lor de muncă, pe primul loc sunt locuitorii din Graz (al doilea oraş din Austria), unde în anul 2015 aproximativ 85% se declarau satisfăcuţi de locul lor de muncă, urmaţi de locuitorii din Viena (79%) şi cei din Copenhaga (78%). La polul opus, cel mai scăzut nivel de satisfacţie faţă de locul de muncă se înregistra în oraşul industrial Miskolc din nord-estul Ungariei (44%), urmaţi de cei din Athina (45%) şi cei din Budapesta şi Piatra Neamţ, ambele cu un grad de satisfacţie de 49%. Eurostat subliniază că acestea sunt singurele oraşe din UE unde mai puţin de jumătate din populaţie se declară satisfăcută de locul de muncă actual.