Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Clubul de lux al ministrului care trage sforile pentru afaceri de miliarde la Complexul Energetic Oltenia

Clubul de lux al ministrului care trage sforile pentru afaceri de miliarde la Complexul Energetic Oltenia

La „Exces de putere” am dezvăluit care este epicentrul celor mai răsunătoare afaceri din domeniul energiei, puse la cale, în ultimul an, de un grup bine conectat la vârful statului. Un grup care a descălecat în capitala gorjeană din vecinătate, o vecinătate condusă și asumată de unul dintre cei mai puternici politicieni: fostul ministru Virgil Popescu.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În birourile modeste ale Complexului Energetic Oltenia s-au semnat, în ultimele luni, afaceri de miliarde, decise în birourile mult mai luxoase de la București.

410 milioane de euro este valoarea investiții în patru parcuri fotovoltaice, pentru care OMV a fost selectat fără licitație, în condițiile în care a pus în afacere doar 76 de milioane de euro și va primi în schimb active în valoare de 205 milioane de euro, precum și 50% din energia produsă în cele patru parcuri, pe o perioadă de 25 de ani.

70% din banii necesari investiției vin de la Ministerul Energiei, prin fondul de modernizare.

595 de milioane de euro este valoarea investiție în patru parcuri fotovoltaice și o centrală pe gaz la Turceni, pentru care a fost selectată compania Tinmar.

Tot 50-50 este împărțeala și în această afacere, în condițiile în care 70% din banii pentru cele patru parcuri și 50% din cei pentru centrala de la Turceni provin din Fondul pentru Modernizare, iar terenurile sunt puse la dispoziție tot de statul român pentru Complexul Energetic Oltenia.

506 milioane de euro este valoarea afacerii cu ALRO Slatina pentru construcția unei centrale pe gaz la Ișalnița.

Și aici finanțarea provine în proporție de 50% din Fondul de Modernizare, rușii ducând de acasă doar 43,5 milioane de euro.

Într-un răspuns acordat corespondentului Antena 3 CNN, Gabriela Mladin, conducerea CE Oltenia arată că de data aceasta, împărțeala este 40-60 în favoarea statului român.

Același document ne ajută însă la ilustrarea desantului oamenilor lui Virgil Popescu, despre care vorbeam la început, posturilor create pentru ei și remunerații lor de lux.

Bunăoară, consiliului de supraveghere al CE Oltenia i s-a făcut un cabinet, un soi de secretariat, zis mai pretențios. Deh, conform cu remunerația.

Cabinetul este condus, potrivit documentului citat, nu de o secretară, ci de o doamnă director de cabinet, Diana Claudia Milea.

Potrivit declarației de avere, aceasta a câștigat anul trecut de la CE Oltenia peste 13.000 lei pe lună.

Sursele Antena 3 spun însă că acum doamna Milea va fi secretar și pentru consiliile de administrație a patru SPV-uri, iar veniturile sale vor crește la 37.000 lei pe lună, adică ceva mai mult de 7.000 euro.

Ne întoarcem la document și la cabinetul condus de doamna Milea. El mai cuprinde două posturi de economist și două de consilier director.

Așadar, iată că se poate. Ne sunt furnizate și numele celor doi: Măciucă Cristian Ciprian și Negrea Ioan Liviu, amândoi veniți din Mehedințiul lui Virgil Popescu. Iau circa 17.000 lei pe lună fiecare.

Spun sursele noastre că domnul director Plaveti n-a vrut să răspundă cât câștigă oamenii săi.

Să le cunoaștem, așadar, performanța. Cristian Ciprian Măciucă a candidat pentru Camera Deputaților în calitate de șomer, așa a scris în documente. N-a avut noroc să fie ales.

L-a luat Virgil Popescu la cabinetul său parlamentar. În 2017, pe când era viceprimar la Prunișor, avea o declarație de avere goală. Între timp, s-a umplut de diverse proprietăți. Din octombrie, anul trecut, a fost adus consilier la CE Oltenia.

Tot din Mehedinți, la CEO a venit și fostul polițist Ioan Liviu Negrea, pensionar, fost șef de post la Vânju mare.

Ca să-i facă reclamă însă, conducerea complexului l-a prezentat ca fiind un Dan Antonescu al Mehedințiului, criminalistul Dan Antonescu, ceea ce ne face să ne întrebăm, ce o fi în capul conducerii care își face reclamă că are nevoie de un criminalist pe lângă consiliul de supraveghere al CEO Oltenia.

Consiliul de supraveghere este condus tot de un mehedințean, Alexandru Marcoci, fost președinte al organizației PNL de tineret din județul controlat politic de Virgil Popescu.

Conform cv-ului său, Marcoci s-a ocupat timp de patru ani și jumătate de comercializarea produselor farmaceutice. Ulterior, a ocupat funcția de consilier tehnic în cadrul unei societăți de administrare rețea apă și stație epurare, apoi numai bun să fie secretar de stat la Interne și de acolo propulsat la Complexul Energetic.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog