„M-am luptat cu mafia gunoaielor”. Sunt 3 ani de când sub acest slogan, primarul Sectorului 1 a declanșat războiul cu operatorul de salubritate aflat sub contract cu primăria.
„De fapt, despre ce este vorba în scandalul gunoaielor? De ce nu e plătit operatorul de către noua administrație? Noua administrație a descoperit că facturile operatorului de salubrizare nu erau corecte. De exemplu, străzi cu sens unic, au fost facturate ca fiind măturate mecanizat, în ambele sensuri. Alt exemplu, suprafața care figura ca spălată în facturile operatorului s-a întâmplat să fie în realitate de trei ori mai mică.
În fine, desfășurătorul GPS al camioanelor putea arăta 36km/h, însă strada figura ca fiind spălată cu jet sub presiune de un angajat care ar fi trebuit să alerge pe lângă mașină. Fiind vorba de bani publici, primăria nu poate achita facturi pe care le știe greșit întocmite, care facturează servicii inexistente. E caz penal și poți foarte ușor să mergi la închisoare dacă faci asta”, acestea au fost timp de 3 ani explicațiile primăriței Armand.
În acest timp, nu doar că operatorul de salubritate n-a intrat în penal, ci, dimpotrivă, a
câștigat toate procesele intentate de primărie - aproximativ 50 de litigii, luându-le în calcul și pe cele deschise de compania Romprest însăși.
O arată chiar documentele primăriei, citate zilele trecute de președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta.
„Am primit răspuns de la Direcția Economică și de la Direcția Juridică: sunt aproape 50 de litigii în instanță în contradictoriu cu firma de salubritate, dar aproape 90% din dosare sunt acțiuni ale Primăriei Sectorului 1, respinse și pierdute. Cu privire la solicitările de clarificări privind cuantumul amenzilor și datoriilor către firma de salubritate, doamna Armand a transmis în scris că nu sunt informații relevante”, precizează consilierul local Daniela Popa, preşedintele de şedinţă.
Operatorul de salubritate a postat pe site-ul companiei însă sumele colosale pe care Primăria i le datorează, potrivit hotărârilor date de instanțele de judecată: 89 de milioane de lei facturile neplătite de primărie și peste 64 de milioane de lei penalitățile.
În aceste condiții, compania tocmai a anunțat că de la 1 august își reduce din nou prestațiile contractuale.
Noua criză a gunoiului izbucnește în paralel din nou, cu o criză politică, după ce consilierii locali au descoperit un document pe care primărița Armand l-a ascuns de ei timp de aproape patru luni, după care l-a trântit pe masa consiliului să-l voteze de urgență.
Potrivit acestui document, descoperit și publicat de Dan Podaru, primăria nu trebuie să facă altceva decât să indexeze tariful potrivit legii, lucru care trebuie să se întâmple la trei luni odată.
Compania spune însă că nu s-a mai întâmplat din primăvara lui 2019. De joia trecută, Clotilde Armand a convocat nu mai puțin de cinci ședințe de consiliu pentru a fi votat acest document.
Consilierii vor să ştie însă ce determină disperarea primăriței. Ce li se ascunde? Ce se întâmplă cu procesul în care primărița a cerut rezilierea contractului pe motiv că sunt facturi umflate și acum le vrea chiar ea majorate cu peste 30%?
Anul trecut, edilul susținea că tarifele Romprest ar fi fost de cinci-șase ori mai mari decât în alte sectoare sau în alte orașe.
„Eu mă bazez pe un venit de un miliard. Aici vorbim despre o treime care s-ar putea duce spre Romprest. E enorm o treime din buget. Taxele și impozitele locale din 2020, la fel. Toate taxele noastre și toate impozitele noastre locale, tot bugetul nostru propriu ar merge spre compania de salubrizare dacă menținem facturile la cotele actuale. Toate impozitele locale s-ar duce spre Romprest dacă menținem facturile la cotele actuale”, preciza Armand.
Acum, același primar le vrea majorate cu 30%. Trăgând linie peste uriașul scandal în care liderii USR au ținut partea doamnei Armand și au preluat sloganul legat de mafia gunoaielor, ce rămâne?
Au rămas șobolanii care s-au înmulțit în lunile în care gunoaiele au invadat străzile Sectorului 1. Au rămas datoriile uriașe și penalitățile de achitat.
A rămas și doamna Arman în funcție și au rămas și consecințele acțiunilor sale. Un exemplu: știați că marile orașe din UE spală străzile și pentru că în felul acesta reduc 50% din poluare?
De la fiecare mașină care trece până la fiecare camion, toate lasă pe asfalt pulberea eliberată de toba de eșapament pe care următoarea mașină o ridică în aer.
Spălatul stradal solidifică aceste particule, apoi mașinile care aspiră ridică materia solidă.
Numai că doamna Armand a decis ca tocmai în cel mai aglomerat sector al Capitalei să diminueze curățenia stradală, cu – atenție! - 70%.