Antena 3 CNN Externe Clopotele, motiv de scandal într-un oraş din Italia. Un episcop "le-a redus la tăcere" pentru a nu mai provoca deranj

Clopotele, motiv de scandal într-un oraş din Italia. Un episcop "le-a redus la tăcere" pentru a nu mai provoca deranj

Răsunetul clopotelor nu mai poate depăși un minut și jumătate, cu excepția solemnităților, maxim 2 minute. Decizia s-a luat în orașul Savona din Italia, de un episcop pentru a nu provoca deranj în rândul localnicilor.

de Claudia Popovici    |   

Clopotele "nu trebuie să fie o sursă de deranj pentru populație". Din acest motiv, episcopul diecezei Savona-Noli, Calogero Marino, a stabilit într-un decret noile reguli.

90 de secunde, maxim 2 minute și cu o intensitate "care să nu fie o sursă de deranj".

"Dintotdeauna, folosirea clopotelor a fost o expresie a comunității bisericești, un instrument de aducere aminte pentru celebrările liturgice și pentru alte manifestări de pietate populară, precum și un semn care caracterizează momente semnificative din viața comunității creștine și a fiecărui credincios în parte", a explicat episcopul Marino, care a adăugat: "intră în sfera libertății religioase, potrivit concepției proprii a Bisericii Catolice și acordurilor pe care aceasta le-a stipulat cu Republica Italiană", potrivit Mediafax. 

„În dieceza noastră, este oportun să reglementăm sunetul clopotelor în funcție de nevoile actuale ale populației".

Citește şi: Părintele Constantin Necula, despre proteina în formă de cruce din corp: "Ne propune un program de viață. După vindecare omul caută lumina"

Folosirea clopotelor este permisă, astfel, în zilele lucrătoare de la 7.30 la 21.00 și în zilele de sărbătoare de la 9.00 la 21.00, cu excepții precum Vigilia Pascală și Ajunul Crăciunului.

Durata nu trebuie să depășească niciodată un minut și 30 de secunde, cu excepția solemnităților, unde nu trebuie să depășească 2 minute.

Pe lângă durată, episcopul a emis și reguli pentru intensitate, care "trebuie reglementată în așa fel încât, cu atenție la contextul în care este inserat edificiul de cult, clopotele să-și păstreze funcția de semnal, dar să nu fie o sursă de deranj".

Părerea locuitorilor din Savona este împărțită, scrie presa italiană. Unii laudă inițiativa episcopului și spun că "bătaia clopotelor îi enervează", alții se declară surprinși și pun că sunetul "marchează ziua, este o tradiție care trebuie păstrată".

Subiecte în articol: Italia clopote
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă