Conform surselor CNN, președintele Joe Biden a luat decizia de a merge în Ucraina abia vineri seara, 17 februarie, iar Kremlinul a fost anunțat cu câteva ore înainte ca vizita să aibă loc.
Întrebată cum a aflat de venirea preşedintelui american în Ucraina, Clarissa Ward, unul din cei mai cunoscuți jurnaliști din lume şi corespondent special CNN, a spus:
"Au existat multe speculații cu privire la posibilitatea ca președintele Biden să vină în Ucraina, mai ales în apropierea aniversării unui an. Știam că acesta plănuia să călătorească în Polonia. Și apoi au început să apară câteva indicii.
Hotelul a trimis o notificare că vor fi măsuri de securitate suplimentare, că nu va fi permis traficul. Și apoi, în dimineața respectivă, ni s-a spus că nu avem voie să facem filmări live din cameră.
Am fost rugați în repetate rânduri de soldații care au venit și au bătut la ușă, spunându-ne să ne îndepărtăm de acest balcon, să închidem ferestrele, să nu stăm la ferestre.
Și, în acel moment, cred că a devenit foarte clar că, probabil, era un fel de delegație de rang înalt în vizită aici, în capitală. Au existat, de asemenea, rapoarte care s-au scurs pe rețelele de socializare cu privire la o coloană masivă de mașini.
Și apoi am privit literalmente noi înșine cum președintele Biden și președintele Zelensky au intrat în Catedrala Sfântul Mihail din spatele nostru, au petrecut aproximativ cinci minute în interiorul catedralei, apoi au ieșit și au depus coroane de flori înainte de a pleca mai departe. Totul a durat doar 10 minute.
Dar cantitatea de planificare, pregătire și secretizare care a fost necesară pentru ca acest lucru să se întâmple este o parte din ceea ce arată că este un eveniment istoric.
- Este adevărat că reporterilor de la bordul Air Force One li s-a spus să nu-și țină telefoanele deschise sau că le-au fost luate telefoanele?
Aparatele le-au fost luate. Au fost doar doi reporteri cărora li s-a permis accesul. Aceștia fuseseră anunțați cu câteva zile înainte, dar au jurat să păstreze secretul. Și așa. Trebuia să fie așa, pentru că înțelegeți că pentru președintele Statelor Unite ale Americii să viziteze o zonă de război în care armata americană însăși nu este activă este ceva fără precedent.
Și factorul de risc care vine odată cu acea călătorie lungă de 10 ore cu trenul din Polonia, nu exista o cale de scăpare rapidă și ușoară dacă lucrurile ar fi mers prost. Așadar, a existat un element de risc. Casa Albă a înțeles acest risc. Dar au înțeles, de asemenea, cât de puternic și simbolic ar fi fost mesajul de a face vizita în ciuda acestui risc.
- Ce știu americanii obișnuiți despre acest război și cât de mult le pasă cum se va termina? Este un subiect de interes în Statele Unite?
Cred că acest război a stârnit cu siguranță mult interes în SUA și mult sprijin public, deoarece oamenii înțeleg implicit că nu este vorba doar de Rusia și Ucraina. Este vorba despre o bătălie ideologică existențială între regimurile autoritare și democrație. Și acesta este un lucru pe care îi veți auzi pe ucraineni spunându-l din nou și din nou: nu este vorba despre teritoriul nostru, este vorba despre un mod de viață, este vorba despre un set de idealuri politice.
Americanii sunt foarte devotați ideii de libertate. Este chiar în centrul Constituției noastre. Și astfel, cred că este corect să spunem că au fost incredibil de inspirați de curajul ucrainenilor care au dat atât de mult pentru a face față acestui moment și a încerca să își protejeze libertatea.
- Care credeți că este mesajul transmis de președintele Biden în Ucraina?
Cred că mesajul pe care Casa Albă încearcă să îl transmită este "tactica voastră nu va funcționa, suntem în această situație pe termen lung, suntem în asta atât timp cât va fi nevoie, vom sprijini Ucraina și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că ei câștigă și că Rusia trebuie să se confrunte cu o înfrângere strategică", a spus Clarissa Ward, unul din cei mai cunoscuți jurnaliști din lume şi corespondent special CNN, pentru Antena 3 CNN.