Capitala a devenit extrem de vulnerabilă în cazul unui cutremur puternic, iar cea mai afectată zonă de un posibil cutremur ar fi Centrul Vechi.
"Toate clădirile care nu sunt îngrijite, care au și o vechime foarte mare, la care s-a reconstruit doar fațada, sigur vor exista colapsuri destul de puternice, chiar totale", a declarat Paul Mihai Ioan, doctor inginer.
Și clădirile aparent solide s-ar putea face praf dacă au fost modificate ilegal.
"În cazul clădirilor vechi, problema este că au avut foarte mulți proprietari și fiecare a vrut să adapteze construcția la cerințele lui, și atunci a mai dărâmat un perete, a mai pus o ușă, iar la o mișcare seismică chiar mai mică decât cea din '77, construcția va avea de suferit", a mai declarat inginerul.
"Vor fi avarii, vor necesita reabilitări, remedieri, poate remedieri capitale, însă sper eu ca cele mai multe sau chiar toate clădirile construite după 1977 să rămână în picioare", a declarat Cristian Erbaşu, președintele Federației Constructorilor.
"Să nu intrăm într-o panică generalizată că toate clădirile noi nu au fost bine executate. Standardele de proiectare sunt foarte ridicate în România, chiar dacă s-au făcut anumite abateri de la aceste norme, nu sunt totuși foarte grave", a mai declarat Cristian Erbănaşu.
Multe clădiri istorice au șanse mari să rămână în picioare, printre care, Arcul de Triumf, Casa Poporului și Banca Centrală.
Cât despre blocuri, mai vulnerabile sunt cele construite înainte de cutremurul din 1977 însă și cele noi pot fi periculoase dacă nu s-au respectat normele în construcții.
"Betonul îmbătrânește destul de repede, după experiența mea, după 60-70 de ani, betonul începe să îmbătrânească destul de urât, în sensul că umiditatea intră în prin beton, iar armătura corodează", a mai declarat Paul Mihai, inginer.
Un cutremur de șapte grade ar lua peste 6.000 de vieți, ar face 16.000 de răniți și ar pune la pământ sute de clădiri din Capitală.