Creșterea puternică a PIB-ului, rata scăzută a şomajului, dar mai ales resursa umană au făcut din Bucureşti una dintre cele mai atractive zone de business din Europa. Marile companii au tot deschis în ultimii ani sedii în Capitală, iar piaţa a început să-şi revină şi după pandemie, când birourile s-au mutat acasă.
"Pe această piaţă birourile sunt o oportunitate importantă şi vom continua să avem dezvoltări nespeculative, construite pentru clienţi de calitate, pentru închirieri pe termen lung.
În ceea ce priveşte veniturile din chirii, ne aşteptăm să dublăm în următorii cinci ani faţă de 2023. Însă şi pretenţiile au crescut. Angajatorii caută ca birourile să fie aproape de obiective importante din oraş, să aibă acces la transportul public în comun, dar şi alte facilităţi pentru angajaţi, cum ar fi restaurante sau cantine în apropiere. În plus, sunt apreciate clădirile prietenoase cu mediul", a spus Victor Căpitanu, cofondator companie imobiliară.
Pe de altă parte, dezvoltatorii se concentrează și pe scăderea amprentei de carbon.
"Sustenabilitatea înseamnă multe lucrui pentru noi. Pentru noi se referă la scăderea amprentei de carbon implementând tehnologii inovatoare, ca schimbul geotermal. Și în al doilea rând integrarea în comunitate. Deci încercând să facem dezvoltări integrate din punct de vedere al traficului sau serviciilor", a declarat Andrei Diaconescu, cofondator companie imobiliară.
Un metru pătrat de birouri se închiriază în medie, în Bucureşti cu aproximativ 20 de euro. Cele mai căutate zone sunt Pipera, Floreasca şi Cotroceni.