Antena 3 CNN Actualitate Locale Cea mai veche clădire a Uzinelor de fier Călan, complet neglijată! Monumentul riscă să se prăbușească în orice moment

Cea mai veche clădire a Uzinelor de fier Călan, complet neglijată! Monumentul riscă să se prăbușească în orice moment

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:14 09 Mar 2023 Modificat la 12:58 09 Mar 2023

La marginea orașului Călan din Hunedoara, unde au funcționat, în trecut, Uzinele de fier Călan, a supraviețuit una dintre cele mai vechi construcții metalurgice din România, cunoscută drept Buretele de Fier.

În urmă cu un secol și jumătate, silozul uriaș a fost construit din cărămidă și piatră și a rămas singura clădire industrială din Uzinele de fier Călan.

Aici era depozitat, înainte de a ajunge în marile cuptoare, minereul de la Ghelari şi Teliuc, transportat pe o cale ferată cu ecartament îngust, de circa 17 kilometri.

Calea ferată minieră a fost desființată în anii ’60, iar silozul câțiva ani mai târziu.

Citește și: România crește producția de armament cu până la patru ori, pentru alimentarea statelor NATO

Acum, clădirea se află într-un proces accelerat de degradare, la fel ca celelalte clădiri ridicate în jurul său, care au dispărut complet sau au ajuns într-o stare de distrugere ireversibilă.

Localnicii trag un semnal de alarmă și se tem că monumentul va avea soarta celorlalte clădiri ale Uzinelor de fier Călan.

"Este cel mai vechi monument rămas din Uzinele de fier Călan. A fost construit în vremea austro-ungarilor, dar a fost neglijat, la fel cum s-a întâmplat cu alte clădiri de patrimoniu ale fostelor uzine de fier, cum sunt fostul club muncitoresc și fosta casă de oaspeți – acum ruinate.

Fostul siloz putea fi arătat celor care vizitează aceste locuri și sunt interesați de istoria metalurgică a Hunedoarei și Călanului”, spune localnicul Nicu Farcaș, potrivit adevarul.ro.

 

Etichete: Călan uzine paragină
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole