De la ciuperca otrăvitoare cu dinți la o viță de vie care miroase a marțipan și o floare care a trișat pentru a nu mai fi nevoită să facă fotosinteză, în 2024 au fost descoperite o serie de specii ciudate și minunate de plante și ciuperci noi, arată The Guardian.
Printre alte plante care au primit pentru prima dată nume științifice se numără orhidee noi și frumoase, un palmier fantomatic și o plantă păroasă care pare să fi furat o genă de la o familie fără legătură. Aceste specii se numără printre cele 172 de plante și ciuperci noi numite de oamenii de știință de la Grădina Botanică Regală din Kew și partenerii lor.
Speciile provin din toate colțurile lumii, de la pădurile de lângă Tunbridge Wells din Kent, Anglia, la stâncile de gresie africane din Guineea și la pădurile din Indonezia.
Unele dintre noile specii descoperite în 2024 sunt deja pe cale de dispariție
Cu toate acestea, botaniștii se află într-o cursă contra cronometru pentru a descoperi multe plante și ciuperci înainte ca distrugerea continuă a lumii naturale să le ducă la dispariție. Pierderea speciilor nu înseamnă doar că biologia lor unică dispare pentru totdeauna, ci și potențialul lor de utilizare ca medicamente, alimente și chiar ca reciclatori de plastic.
Unele dintre noile specii din 2024 sunt deja pe cale de dispariție din cauza fabricării cimentului, a cultivării scorțișoarei și a plantațiilor de lemn.
Există 400.000 de specii de plante numite, dar oamenii de știință estimează că mai sunt încă 100 000 de specii care urmează să fie identificate. În fiecare an, oamenii de știință numesc aproximativ 2.500 de specii noi de plante și același număr de ciuperci.
„Simplul privilegiu de a descrie o specie ca fiind nouă pentru știință este o emoție pe care nu mulți vor ajunge să o trăiască vreodată”, a declarat Dr. Martin Cheek, din echipa pentru Africa a RBG Kew. „Din păcate, realitatea devastatoare este că, de cele mai multe ori, noile specii sunt descoperite pe cale de dispariție și este o cursă contra cronometru pentru a le găsi și descrie pe toate.”
Aproximativ 40% din speciile de plante cunoscute sunt amenințate cu dispariția, pe măsură ce habitatele sunt distruse în favoarea terenurilor agricole și a altor dezvoltări umane, iar 75% din speciile de plante nedescrise din lume sunt considerate a fi amenințate cu uitarea.
Ce specii noi de ciuperci au fost descoperite în 2024
De cele mai multe ori, ciupercile otrăvitoare au branhii sau pori sub capac pentru a-și dispersa sporii, dar cele din genul Phellodon au rânduri de protuberanțe asemănătoare dinților. Anul acesta, analiza ADN a scos la iveală trei specii noi în Regatul Unit, din pădurile de lângă Tunbridge Wells și Windsor, în Anglia, și Abernethy, în Scoția. Aceste ciuperci sunt afectate de poluarea cu nitrați din agricultură și sunt pe cale de dispariție în întreaga Europă.
Alte ciuperci noi includ trei specii de ciuperci otrăvitoare din genul Russula - care emană adesea un miros de pește - din nordul Suediei și Norvegiei, din Munții Stâncoși din SUA și din Columbia Britanică din Canada.
Dr. Anna Bazzicalupo, expert în ciuperci la RBG Kew, a declarat: „Identificarea de noi specii de ciuperci este o sarcină colosală, dar din ce în ce mai importantă, deoarece estimăm că mai mult de 2 milioane de specii așteaptă să fie descrise. Un număr copleșitor dintre acestea sunt probabil amenințate cu dispariția, ceea ce înseamnă că ar putea dispărea înainte chiar de a fi recunoscute.”
Vița de vie cu miros de marțipan, una dintre descoperirile anului 2024
Liana cu miros de marțipan, o viță de vie lemnoasă, cu tulpini lungi, numită Keita deniseae, a fost colectată în pădurea Boyboyba din Guineea, unde planta se cațără în coronament cu structuri ciudate, cu cârlige și produce fructe mari, comestibile.
Alte trei liane noi au fost descoperite în sudul Chinei. Acestea înfloresc doar noaptea și sunt polenizate de molii. Una dintre ele, Cheniella longistaminea, poate crește până la 80 de metri înălțime, dar toate sunt amenințate de plantațiile de lemn și scorțișoară, aceasta din urmă fiind un export important către SUA. O altă liană nouă din Vietnam, Chlorohiptage vietnamensis, crește într-un peisaj calcaros care este defrișat pentru cariere de ciment. Oamenii de știință nu știu ce fel de insectă polenizează florile sale verzi ciudate.
Ce sunt plantele care trișează
Botaniștii au dezvăluit, de asemenea, o nouă familie de trișori în 2024, numită Afrothismiaceae. Plantele rare, întâlnite mai ales în pădurile din Camerun, nu folosesc lumina soarelui pentru a fotosintetiza zaharurile și și-au pierdut culoarea verde. De obicei, plantele furnizează aceste zaharuri ciupercilor micorizice din rădăcinile lor în schimbul mineralelor. Dar speciile de Afrothismiaceae iau tot ce au nevoie de la partenerii lor fungici, fără să dea nimic în schimb, și apar deasupra solului doar pentru a da fructe și flori.
O altă persoană care încalcă regulile este o nouă plantă din Guineea, Africa de Vest, numită Virectaria stellata, care crește pe stâncile de gresie îndepărtate din Fouta Djallon. Aceasta are mănunchiuri de păr în formă de stea, care nu au mai fost văzute până acum în această mare familie. Dar aceste stele păroase se întâlnesc la plantele dintr-un gen fără legătură, numit Barleria. Botaniștii cred că genele care produc firele de păr stelat ar fi putut trece de la o familie la alta prin intermediul insectelor consumatoare de sevă.
Palmierul-fantomă are rădăcini gustoase și fragede
Printre cele mai spectaculoase specii noi se numără o sumedenie de orhidee din Indonezia, care găzduiește încă multe specii necunoscute pe cele 17.000 de insule ale sale. Un palmier cățărător din vestul Borneo a fost, de asemenea, numit în 2024, Plectocomiopsis hantu. Hantu este cuvântul local pentru fantomă, folosit deoarece planta are tulpini gri și partea inferioară a frunzelor albă și este cunoscută doar din trei locuri din pădurea tropicală. Cu toate acestea, comunitățile locale o folosesc de mult timp pentru a face coșuri și pentru rădăcinile sale gustoase și fragede.
Cheek a declarat: „Pierderea biodiversității este o criză care ne afectează pe toți. Fiecare specie necunoscută pe care o pierdem ar fi putut fi un nou aliment potențial sau un nou medicament despre care nici măcar nu știam că există. Avem nevoie urgentă de mai multă finanțare, formare și sensibilizare a publicului cu privire la taxonomia plantelor și a ciupercilor.”